Četvrta međunarodna konferencija „Znanje u fokusu“ u Podravki

In Konferencije / savjetovanja
Podravka

Sustav otvorenih inovacija Podravki osigurava još konkurentniju poziciju na tržištu

Podravka24. studenog 2016. u Zagrebu, u organizaciji Podravke održana je 4. međunarodna korporativna konferencija o učenju i inovacijama za digitalno doba „Znanje u fokusu“. Glavna tema konferencije bila je organizacijska kultura učenja i inovacija u digitalno doba, a u okviru konferencije govorilo se o transferu znanja i inovacija između različitih kultura, učenju, inovacijama i korporativnoj kulturi u digitalno doba te ženskom pogledu na povećane konkurentnosti organizacija kroz inovativnost.

Konferencija je okupila više od 200 sudionika koji su dali svoj doprinos temama kroz predavanja, poslovne slučajeve, panel rasprave i radionice. Među predavačima su bili i vrhunski eksperti iz područja inovacija, digitalne transformacije, učenja i strateškog razvoja, među kojima i Marcel Bogers koji je ujedno i koautor definicije Otvorenih inovacija.

1q7a4115U uvodnom izlaganju, Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke istaknuo je usmjerenost Podravke na implementaciju inovacija i unaprjeđenje proizvodnih procesa te naglasio: „Naša je vizija usmjerena na poboljšanje svakodnevne kvalitete života naših potrošača, kupaca i zaposlenika putem inovativnosti i internacionaliziranosti. Ovime je inovacija ugrađena u viziju i predstavlja osnovu za razvoj konkurentnosti Podravke. Organizacijom ove konferencije želimo uključiti sve naše dionike, sve vas ovdje u zajednički proces rješavanja problema zajedničkim doprinosom i kokreacijom. Kao društveno odgovorna kompanija nastojimo poticati inovativne procese, ne samo interno nego i u zajednici u kojoj poslujemo. Samo otvorene kompanije koje su spremne dijeliti znanje, uzimati iz zajednice i dijeliti sa zajednicom mogu se razvijati i biti konkurentne. To je danas tajna uspjeha i daljnjeg razvoja i s ponosom vas pozivam da se uključite u Podravkin proces inovacija i da zajedno razvijemo uvjete za daljnji napredak i razvoj novih ideja i rješenja.“

PodravkaEmir Džanić, manager za otvorene inovacije u Podravki istaknuo je: „U Podravki razvijamo sustav koji obuhvaća inovacije u proizvodima, ali i uslugama i poslovnim modelima te nas time svrstava u vodeće u svjetskoj prehrambenoj industriji. Sustav Otvorenih inovacija omogućuje suvremenoj industriji da premosti ograničenja vlastitih kapaciteta za inoviranjem i osigura protok ideja s okolinom koja uključuje kupce, znanstvenu i stručnu zajednicu, dobavljače i ostale. Podravka je ove godine za uvođenje sustava otvorenih inovacija, dobila i važno nacionalno priznanje Najbolje HR prakse u organizaciji portala Moj posao i tvrtke Selectio. Osim toga, naš će slučaj biti prezentiran i na svjetskoj konferenciji World Open Innovation Conference u Barceloni u organizaciji prestižnog UC Berkeley.“

Marcel Bogers s Kopenhagenskog sveučilišta, jedan od vodećih stručnjaka za otvorene inovacije u svijetu pojasnio je koncept Otvorenih inovacija i zašto je to odličan koncept za Podravku.
„Inovativnost omogućuje tvrtki da se razlikuje i izdvoji do drugih te ostane ispred konkurencije. Inovacije svakako doprinose provođenju strategije i omogućuju kompaniji da svojim kupcima i svim stakeholderima ponudi dodatnu vrijednost. Učenje je najvažniji dio procesa inovacija. Tvrtke mogu učiti na različite načine; primjerice iz istraživanja i razvoja, što će omogućiti nove spoznaje koje mogu dovesti do inovacija. Štoviše, učenje je i važan preduvjet sposobnosti zajedničkog rada, usvajanja znanja iz vanjskih izvora, što će opet povećati vjerojatnost razvoja daljnjih inovacija. U industriji hrane važno je uzeti u obzir specifične karakteristike industrije te stalno razvijati nove poslovne modele kako bi bili konkurentni. “ – pojasnio je Marcel Bogers.

Predavači na konferenciji bili su i Donald Clark s temom „2,500 Years of Learning Theory in 25 Minutes“, Bob Little kao moderator panel diskusije „Doing business across cultures”, Michael Anderson s temom „Leadership of Innovation” i Keith Bradley kao moderator panela „How to support your employees/team creative energy in the workplace“.

U sklopu konferencije dodijeljene su i nagrade pobjedničkim timovima prvog regionalnog Food Hackathona koji je pod nazivom „Hack the future of food“ Podravka organizirala u listopadu. Četrdesetak natjecatelja, odabranih u suradnji s fakultetima (PBF, FER, TVZ, ZŠEM), studentskom udrugom za inovacije u hrani PROBION (PBF) i Coolinarikom, podijeljeno je u timove koji su 22. i 23. listopada 2016. stvorili nove ideje iz tematskih područja: hrana i tehnologija – internet of food, budućnost hrane – cool food te hrana i održivi razvoj. U kategoriji budućnost hrane/coolfood pobijedio je tim „Food Scientists“, koji je povezao hranu i učenje znanosti kroz igru. Tim „PodrAPPka“ najbolji je bio u kategoriji hrana i tehnologija/internet of food s razrađenom idejom o kupnji proizvoda pod određenim cjenovnim uvjetima putem online shoppinga. Kategoriju hrana i održivi razvoj/sustainable food ecosystem najbolje je predstavio tim „HraniTeam“ s domišljatom idejom o sprečavanju traćenja hrane. Posebna nagrada publike pripala je timu „Foodology“ koji se natjecao u kategoriji internet of food.

Pobjednicima su, uz Podravku, nagrade dodijelili i partneri konferencije – ILBA, Microsoft, Algebra i Cognita.

You may also read!

Giving Friday 2024

Giving Friday: dm će donirati pet posto dnevnog prometa ostvarenog u petak 29. studenog

U petak 29. studenog dm će obilježiti Giving Friday, potpuno drugačiju verziju Crnog petka, povodom kojeg će donirati pet

Read More...
Predstavnici MMM

MMM Agramservis novi je izdavatelj mini obveznica

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka (IBD) Intesa Sanpaolo Grupe, djelovala je kao jedini agent izdanja i

Read More...
Zaštita na radu investicija, a ne trošak

Zaštita na radu investicija, a ne trošak

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora - Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design