Vinar u „Kuhinji“

In HoReCa
Vinar u „Kuhinji“

U sklopu projekta “Abeceda finih zalogaja” u zagrebačkom restoranom KUHINJA nastupila je kutjevačka vinarija ADŽIĆ.

Vinogradarstvo i vinarstvo desetljećima su strast i tradicija obitelji Adžić. Prve butelje iz berbe 1995. godine bile su početak poslovne obiteljske vinske priče pod vostvom Antuna Adžića a uz financijsku potporu sina, tada profesionalnog nogometaša Željka Ađića. Vinogradi se nalaze u nadaleko poznatom kutjevačkom vinogorju smještenom na južnim obroncima Krndije, izuzetno povoljnim za vinovu lozu na kojima tradicija uzgoja seže još iz 13. stoljeća.

Graševina, Rajnski rizling, Pinot sivi, Pinot crni i Zweigelt uzgajaju se na najboljim položajima na 10 hektara vinograda, u srcu kutjevačke zlatne doline (Vallis Aurea). Položaji Venje, Hrnjevac i Mitrovac nadaleko su poznati mikrolokaliteti. U vinogradu se određuje kvaliteta i put budućeg vina, sve je podređeno pomnoj obradi, niskim prinosima i vrhunskoj kvaliteti grožđa. Vina se vinificiraju bez uporabe selekcioniranih kvasaca. Fermentacija se odvija prirodnim putem, uz kontrolu temperature. Bijela vina se vinificiraju i dozrijevaju u posudama od inoksa, a crna vina dozrijevaju u bačvama od slavonskog hrasta i godišnje se puni 100 tisuća butelja.

Na etiketi vinarije Adžić detalj je veza s tradicionalne slavonske nošnje koji nosi ime Hrvatska zvijezda. Razlika u boji pojedine etikete vezana je za određenu sortu, pa je tako zlatna pripala Graševini Hrnjevac nastaloj iz posebno odabranih i selektiranih grozdova, vinograda starih 50 godina.

U Kuhinji kušalo se pet vina s jelima chefa Kuhinje Dejana Davidovića. Graševina 2018. za uvod, Rajnski rizling 2017. & Jakobova kapica, Pinot sivi 2017 & wok s piletinom i povrćem, Graševina Hrnjevac 2017 & pappardelle s Natura tartufima, Pinot crni 2015 & Boeuf bourgignon Brownie kocka s malinom.

Vina su predstavili voditeljica projekta “Abeceda finih zalogaja” Marija Vukelić i Željko Ađić. Prezentacija se poklopila s danima uspjeha Dinama. Željko Ađić bio je igrač Dinama a danas je uspješni vinar.

Napisao: Tomislav Radić; Fotografija: Julio Frangen

You may also read!

Tonći Glavina

Hotelski sektor ulazi u sljedeću sezonu s optimizmom, a za jačanje konkurentnosti ključno je potaknuti veća ulaganja u nove kapacitete koja osiguravaju veću dodanu vrijednost i održivost hrvatskog turizma

Hotelski sektor izuzetno je zadovoljan ostvarenim rezultatima ove turističke godine i visokom popunjenošću te optimistično gleda na sljedeću sezonu,

Read More...
Od izvora do mora 2024_Ranko Šuvar CROPIX_3

Obilježen završetak ovogodišnjeg izdanja projekta ‘Od izvora do mora’

Simboličnom sadnjom na lokaciji Turističko-edukativni centar Novo Čiče u Velikoj Gorici, obilježen je završetak ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora

Read More...
Svega oko 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, ali one zapošljavaju 51posto privatnog sektora

Svega oko 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, ali one zapošljavaju 51 posto privatnog sektora

U Hrvatskoj samo oko 15 posto poduzeća izvozi, a istovremeno ta baza poduzeća zapošljava više od polovice svih radnika

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design