Udruga Gastronaut okuplja vlasnike hotela i restorana, vinare i turističke novinare iz cijele Hrvatske. Sastaju se na studijskim putovanjima kako bi vidjeli što i kako drugi rade u turizmu, posebice u ugostiteljstvu. Dan prije početka Međunarodnog festivala vina i hrane Vinocom sastali su se 21. 11. 2019. u Zagrebu gdje su najprije posjetili Centar za usavršavanje destilatera i barmena Nomco a nakon toga restoran bosanske kuhinje Sofra Green Gold.
Nimco je tvrtka člana Gastronuta Nikole Serdara koji od 1983. proizvodi jaka alkoholna pića koja izvozi u desetak zemalja a među njegovim zaštićenim robnim markama su: JULISCHKA, Dalmatino, Krauter-PELIN, Istra Bitter, PEPITO, 5 Corners GIN i vodka COBALT.
Sofra je ambijentalni restoran bosanske kuhinje koji već tri godine nosi titulu jednog od 100 vodećih hrvatskih restorana. Gastronautima su se uz okuse Orijenta
sljubili i zvukovi sevdaha .
Predstavljena su sljedeća jela i vina:
- Aperitiv – Rose 2018., Pz Svirče.
- Sirnica – mali zvrkovi sa sirom, jajima i vrhnjem – Bogdanuša 2018., PZ Svirče
- Begova čorba – čorba s piletinom i povrćem u kojoj dominira bamija – Malvazija Gran Cru 2018. Arman Marijan vina.
- Klepe – domaća tjestenina punjena junetinom zapečena u tepsiju u umaku od češnjaka i vrhnja – Pošip 2018. Pz Svirče
- Bosanski lonac – kuhano jelo od junetine, teletine i janjetine sa povrćem – Chardonnay 2018., Arman Marijan
- Japrak- male sarmice od junećeg mesa zamotane u raštici – Plavac rezerva 2014. Pz Svirče
- Tufahija – kuhana jabuka s orasima i šlagom – Muškat bijeli 2018. Arman Marijan vina.
Pripremio: Tomislav Radić
snimke: Gastronaut.hr