Dijana Katica dobitnica Zlatne plakete „Grb Općine Bilje“

In Karijere
Dijana Katica

Dobitnica Zlatne plakete „Grb Općine Bilje“ za intenzivan rad u razvoju ruralnog turizma i doprinosu u promociji i vidljivosti Općine Bilje kao turističke destinacije je osnivačica i predsjednica udruge „Klub članova Selo“ mr.sc. Dijana Katica, dr.med.vet.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, 15. srpnja 2023. godine, u Vardarcu je proslavljen Dan Općine Bilje i Dan povratka. Uz načelnika Općine Željka Cickaja, svečanosti su nazočili zamjenik župana Mato Lukić, saborski zastupnici Nataša Tramišak, Stipan Šašlin i Goran Ivanović te načelnici susjednih općina.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ ponosno ističe kako se, među šest dobitnika javnih priznanja Općine Bilje, nalazi i osnivačica i predsjednica udruge mr.sc. Dijana Katica, dr.med.vet., koja je dobila Zlatnu plaketu „Grb Općine Bilje“ za intenzivan rad u razvoju ruralnog turizma i doprinosu u promociji i vidljivosti Općine Bilje kao turističke destinacije.

Dijana Katica i Općina Bilje surađuju od vremena kada je Općina Bilje djelovala iz progonstva, za što joj je 1993. godine dodijeljena prva zahvalnica.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ počela je djelovati 1997. godine, kada je malokome fokus bio na ruralnom razvoju. Svjesni kako svaki sukob u jednom trenutku mora prestati, pa tako i ratni, započelo se s pripremama kako zakonskih i normativnih okvira, tako i s aktivnostima podizanja svijesti o mogućnostima koje ruralni turizam može pružiti.

Danas, ruralni turizam Hrvatskoj doprinosi ne samo sve značajnijim udjelom u ukupnim turističkim prihodima, nego i očuvanjem hrvatske kulturne i obrtničke tradicije, oživljavanjem starih privatnih i industrijskih objekata, te čini snažni razlog za ostankom i povratkom mladih obitelji u ruralna područja.

Nacionalna nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ ove je godine proslavila svoj 10. rođendan te ima posebno mjesto u sustavu podrške razvoju ruralnog turizma.

Dionici u ruralnom turizmu na području Općine Bilje dobitnici su nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ od 2016. godine. Tada je u kategoriji Tradicijska ruralna gastronomija Zlatnu povelju dobio Didin Konak iz Kopačeva za svoga „Šarana u rašljama“.

Turistička zajednica Općine Bilje, 2019. godine, dobila je Posebno priznanje za tradicijsku manifestaciju „Ribarski dani Kopačeva“ u kategoriji Ruralno turističke i tradicijske manifestacije. Iste je godine Restoran Darocz iz Vardarca dobio Zlatnu povelju u kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija.

Kuća za odmor Kopački rit – Fisherman iz Kopačeva, 2020. godine, dobila je Srebrnu povelju u kategoriji Tradicijska (ruralna) domaćinstva

Restoran Citadela iz Vardarca, 2021. godine, dobio je Zlatnu povelju u kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija. Posebno priznanje za izniman doprinos očuvanju tradicije i promociji ruralnog turizma dobio je i Seoski turizam Lacković u kategoriji Turistička seljačka gospodarstva.

Na ovogodišnjoj, jubilarnoj dodjeli nagrada “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award” za 2022. godinu, Općina Bilje imala je čak dva zlatna dobitnika. Zlatnu povelju u kategoriji „Tradicijska (ruralna) gastronomija“ dobio je restoran Čingli Lingi čarda, a u kategoriji „Ruralno turistički projekti“ Zlatnu povelju dobio je Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš – JUPP Kopački rit.

Dijana Katica, osim što uspješno vodi „Klub članova Selo“, direktorica je i Iter Vitis Croatia koji je dio europske kulturne rute Iter Vitis. Članica je različitih hrvatskih i međunarodnih udruženja i radnih tijela, a u 7. sazivu Hrvatskog sabora bila je i članicom Odbora za turizam Hrvatskog sabora. Završila je Veterinarski fakultet u Zagrebu na kojemu je obranila i znanstveni magisterij.

Posljednjih nekoliko godina kroz različite programe i projekte radi na osnaživanju žena koje žive i rade u ruralnim područjima kroz autorski projekt „Ruralne Europljanke“.

Krajem prošle godine na Veleučilištu u Virovitici izabrana je u nastavno zvanje predavača gdje predaje dva predmeta – MICE turizam i Organizacija turističkih događaja. Za svoj rad u turizmu dobitnica je više međunarodnih i nacionalnih nagrada, kojoj se ove godine pridružila i nagrada za liderstvo „Croatian Women’s Network/Mreža hrvatskih žena“.

Suradnja Općine Bilje, Dijane Katice i Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ bit će nastavljena i u godinama koje dolaze.

You may also read!

Talijansko hrvatska gospodarska komora i Confindustria Udine: postoji sinergija

Talijansko hrvatska gospodarska komora i Confindustria Udine: postoji sinergija

Sinergija između Talijansko hrvatske gospodarske komore (THGK/CCIC) i Confindustrije Udine sve je jača te će obje strane u budućnosti

Read More...
turizam

Turistička noćenja u pola godine porasla dva posto, na 28 milijuna

U Hrvatskoj je u prvoj polovici godine boravilo 7,2 milijuna turista koji su ostvarili 28,1 milijun noćenja, što je

Read More...
auti

U prvih šest mjeseci prodano 14,7 posto više automobila nego lani

U Hrvatskoj je u prvom polugodištu ove godino prodano 38.794 novih putničkih vozila, što je 14,7 posto više nego

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design