Cromaris obilježio 40. godišnjicu početka mrijesta u Ninu

In Tvrtke i tržišta
Cromaris obilježio 40. godišnjicu

Kako bi obilježili prve početke mrijesta brancina, Cromaris je u svom mrijestilištu u Ninu priredio svečano obilježavanje 40. godišnjice tog važnog događaja za Cromaris, ali i cijelu mediteransku akvakulturu.

Brojne uzvanike, bivše i sadašnje zaposlenike Cromarisa, predstavnike lokalne zajednice i poslovne partnere, pozdravila je Lana Barić, rukovoditeljica mrijestilišta te podsjetila kako je riječ o jednom od prvih mrijestilišta na Mediteranu, koje i danas prednjači iskustvom i znanjem.

Kako je istaknuto, u Cromarisu su izuzetno ponosni na neprocjenjivo dugogodišnje iskustvo i tradiciju koje stalno nadograđuju novim znanjima stručnog tima te iz godine u godine unapređuju tehnologiju proizvodnje mlađi, uz vrhunske standarde kvalitete. Dodatnu potvrdu kvalitete i najviših standarda potvrđuju i certifikati, GlobalG.A.P. certifikat za svu mlađ, a dio proizvodnje certificiran je i za ekološku proizvodnju Cromaris Organic portfelja.

Podsjetimo, nakon uspješnih rezultata uzgoja mlađi na eksperimentalnim kaveznim platformama u Novigradskom moru i u uvali Mala Lamjana, tadašnji Cenmar 1981. godine započinje gradnju pogona mrijestilišta u Ninu, a u jesen 1983. pokreće prvu proizvodnju mlađi, mrijestom vlastitih matica. Cromarisovo mrjestilište potpuno je rekonstruirano i otvoreno 2015. godine te danas predstavlja jedan od najsuvremenijih pogona za mrijest brancina i orade u svijetu.

Mrjestilište je podijeljeno na matičnjak, uzgojne jedinice od ličinačke faze preko metamorfoze do mlađi te odjela za proizvodnju zooplanktona i fitoplanktona, koji su ujedno i prva hrana ribe. Sve jedinice su odvojene, imaju zasebne filtracijske sustave, što omogućuje kreiranje optimalnih zoohigijenskih uvjeta. Proces proizvodnje prati prirodni foto period ribe s posebnom pažnjom na dobrobit životinja. Kad mlađ dosegne masu od 3-5 grama, u transportnim bazenima se prevozi do uzgajališta gdje se nastavlja njen uzgojni ciklus. Uz fokus na redovnu proizvodnju mlađi brancina i orade, veliki trud se ulaže u istraživanje proizvodnje mlađi novih mediteranskih vrsta.

Stotinjak gostiju je imalo priliku i razgledati stare fotografije mrijestilišta te uz vodstvo Cromarisovih stručnjaka obići nove pogone. Uz delicije od Cromaris ribe i prigodnu tortu morskih motiva, svečanost je obilježilo i prisjećanje okupljenih bivših i sadašnjih zaposlenika na lijepe trenutke zajedničkog rada, koji je pridonio razvoju mrjestilišta i dao doprinos zajednici sa zajedničkim ciljem – proizvesti kvalitetnu mlađ kao preduvjet kvalitetne ribe.

You may also read!

maja-radisic-zuvanic

Digitalizacija poslovanja: U izdavanju računa papir još uvijek dominira

Zakonodavstvo sada sve više potiče, čak i uvjetuje poslovnim subjektima obvezu izdavanja e-računa. Međutim, ostaje izazov kako uspješno prevladati

Read More...
Potpisan Sporazum između HOK-a, HOO-a i Obrtničkog učilišta

Potpisan Sporazum između HOK-a, HOO-a i Obrtničkog učilišta: Ciljevi obrtništvo poslije sportske karijere i sportaši kao njegovi ambasadori

U ime partnera sporazum o suradnji potpisali su u Kući hrvatskih obrtnika predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dalibor Kratohvil,

Read More...
Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održan 7. susret znanosti i gospodarstva: „Razvoj karijere kroz cjeloživotno učenje“

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održan 7. susret znanosti i gospodarstva: „Razvoj karijere kroz cjeloživotno učenje“

U organizaciji Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) uspješno je održan 7. susret znanosti i gospodarstva

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design