Zdravlje radnika i obveze poslodavaca

In Zdravlje
Zdravlje radnika i obveze poslodavaca

Prema odredbama Zakona o zaštiti na radu poslodavci, njihovi ovlaštenici za zaštitu na radu i stručnjaci za zaštitu na radu moraju se stalno stručno usavršavati,pohađajući programe kojima će kontinuirano obnavljati i usvajati nova znanja, kako bi učinkovito organizirali i provodili propisane mjere zaštite na radu, te poduzimali odgovarajuće preventivne mjere zaštitili zdravlje radnika.

Edukativne teme i sadržaji vezani za uvjete i način rada,sigurno i zdravo radno okruženje zasigurno su interesantni i za rukovoditelje ljudskih resursa, sindikalne i povjerenike radnika za zaštitu na radu,kao i članove radničkih vijeća.

U utorak, 11. lipnja 2024. pruža se prilika sudjelovanja na radionici „Ocjena radne sposobnosti radnika – kako postupati i moguća rješenja?

Radionica će se održati od 10 – 14 sati u Zagrebu , u ulici Grada Vukovara 68,u organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“. Za one koji to do sada nisu učinili otvorena je mogućnost tijekom današnjeg dana za dodatne prijave za sudjelovanje na radionici putem poveznice na https://skup-znr.zirs.hr/

Potrebno je utjecati na očuvanje radne sposobnosti radnika u svrhu produžetka radnog vijeka, a pravodobnim i stručnim postupanjem moguće je spriječiti nastanak težih zdravstvenih posljedica, i zadržati radnike u svijetu rada.

U praksi često puta susrećemo praktične probleme po pitanju zdravstvene (ne)sposobnosti radnika,mišljenja medicine rada, rasporeda na odgovarajuće poslove i dr., što uzrokuje nesnalaženje, dugotrajan tijek i pogrešno postupanje.

Kroz interaktivnu suradnju na radionici će se detaljno prezentirati sva ključna pitanja vezana za radnu (ne) sposobnost koja često puta izaziva nedoumicu kako kod poslodavaca tako i kod radnika.

Potrebno je više promicati dobre politike i prakse kako bi se omogućio daljnji rad radnika kod kojih su utvrđena određena zdravstvena ograničenja. Za takve radnike potrebno je osigurati prikladne postupke radne rehabilitacije, uključujući i prilagođavanje odgovarajućih poslova, rasporeda radnog vremena, mjesta i načina rada i dr. Kako to u praksi činiti odgovore će pružiti ova radionica.

Zdravlje je temelj dobrog i uspješnog života i rada kako pojedinca tako i organizacije. Svakodnevna skrb poslodavaca o održavanju i poboljšanju zdravlja zaposlenika je razumna, jer su zdravi i zadovoljni radnici koji rade u sigurnom i poticajnom radnom okruženju produktivniji i kreativniji, manje je vjerojatno da će se razboliti i manje vjerojatno da će otići na bolovanje.

Promicanje zdravlja na radnom mjestu sustavne su ciljane aktivnosti i mjere koje poslodavac provodi na temelju zakona s ciljem održavanja i jačanja tjelesnog i mentalnog zdravlja radnika.Potreban je zajednički napor poslodavaca, radnika i društva na poboljšanju zdravlja i dobrobiti ljudi na radnom mjestu. To se postiže poboljšanjem organizacije rada i radnog okruženja, poticanjem zaposlenika na aktivno sudjelovanje u aktivnostima zaštite i promocije zdravlja,izborom zdravog načina života i promicanjem osobnog razvoja.

Vitomir Begović

You may also read!

Valamar osvojio Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš

Valamar osvojio Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš

Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava proglasili su Valamar “Organizacijom godine” na svečanoj

Read More...
Podravka gradi novi Transportni centar vrijedan tri milijuna eura

Podravka gradi novi Transportni centar vrijedan tri milijuna eura

Sigurniji pristup glavnoj prometnici, moderni radni uvjeti i centralizacija transportnih usluga samo su neke od prednosti koje će doprinijeti

Read More...
Paola Papanicolaou

Paola Papanicolaou nova je glavna direktorica Sektora za inozemne banke supsidijare Intese Sanpaolo

Intesa Sanpaolo osniva „Radnu skupinu za poticanje sinergije za inozemne banke supsidijare” Paola Papanicolaou nova je glavna direktorica Sektora za

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design