Prevencija raka na radu prioritet

In Zdravlje
Prevencija raka na radu prioritet

Belgijsko predsjedanje Vijećem Europske unije organiziralo je 12. i 13. lipnja završni događaj Putokaz za karcinogene. Ovim su događajem partneri Roadmapa službeno zatvorili drugu fazu Roadmapa i pokrenuli Roadmap on Carcinogens 3.0.

Sudionicima je predstavljeno trenutno stanje izloženosti radnika karcinogenima i osvrnuli su se na ono što je ostvareno tijekom drugog izdanja Mape puta. Također su razgovarali o tome što još treba učiniti, posebice u pogledu načina na koji se postignuća iz Mape puta mogu dalje konsolidirati i implementirati u praksu.

Naglašeno je da su potrebni ažurni pokazatelji, ne samo toksikološki podaci, već i pouzdani podaci o izloženosti, kako bi se ocijenila učinkovitost prilagođenih mjera na razini pojedinog radnog mjesta, ali i za razvoj i evaluaciju zakonodavstva.

U Europskoj uniji, oko 120.000 ljudi ima dijagnozu raka koji je posljedica kancerogenih agenasa na poslu, a više od 100.000 umre od raka povezanog s radom svake godine. Stoga su inicijative koje štite naše radnike od izlaganja kancerogenim agensima nezamjenjive.

Ovom konferencijom istaknuta je važnost borbe protiv raka na radnom mjestu i potreba predanosti Mapi puta o karcinogenima. Prevencija raka na radu ostaje prioritet s kojim se trebaju pozabaviti zajedničkim naporima vlade, socijalni partneri, stručnjaci, poslodavaci i radnici.

Potpisivanjem sporazuma 9 država članica EU-a (Austrija, Belgija, Finska,Francuska, Njemačka, Nizozemska, Portugal, Slovenija, Španjolska), kao i BusinessEurope (konfederacija poslodavačkih organizacija), Europska konfederacija sindikata (ETUC), Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA), Europska kemijska agencija (ECHA) i Europska komisija obnovili su svoju predanost ovoj dobrovoljnoj akcijskoj shemi EU-a (Mapi puta) čiji je cilj zaštita radnika od izloženosti karcinogenima na radnom mjestu, podizanje svijesti te razmjena znanja i dobrih praksi.

Pozdravljena su i dva nova partnera jer su se Irska i Nacionalni institut za zdravlje na radu u Norveškoj (Stami) odlučili pridružiti inicijativi Mape puta.

Iz Republike Hrvatske ZIRS Učilište – ustanova za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručni časopis „Sigurnost“,kao organizatori konferencija i stručnih skupova, promicatelji znanja i cjeloživotnog učenja pridružili su se početkom ove godine ovoj globalnoj inicijativi,pružajući potporu strategiji prevencije karcinoma povezanih s radom u Hrvatskoj i Europi.

Hrvatski poslodavci mogu se prdidružiti Mapi puta,postati članovi jedinstvene vrijedne zajednice u kojoj zdravlje radnika, inovacije i rješenja idu ruku pod ruku diljem Europe.Zauzvrat tvrtke i radnici mogu imati koristi od znanja i aktivnosti koje dijeli zajednica Mapa puta, koristeći najbolje prakse i ideje o sprječavanju i smanjenju izloženosti kancerogenim tvarima na poslu.

Plan puta za kancerogene tvari započeo je 2016. na Amsterdamskoj konferenciji o prevenciji raka povezanog s radom, kada se šest europskih organizacija udružilo u novu inicijativu: dobrovoljnu četverogodišnju akcijsku shemu s ciljem podizanja svijesti o rizicima povezanima s izloženošću radnika karcinogenima.

Kada je prva verzija akcijske sheme završila u Berlinu 2020., odlučeno je da će biti potrebno drugo izdanje, iako je Plan puta dobro napredovao. Stoga je Plan puta za karcinogene 2.0 pokrenut s ciljem povećanja učinka akcijske sheme provođenjem 12 izazova, što je rezultiralo novim alatima, dodatnim smjernicama i dodatnim informacijama relevantnim za poduzeća i za radnike.

Kako je druga verzija Plana završila sa svojim završnim događajem u Bruxellesu, pokrenut je za slijedeće četiri godine Plan puta za karcinogene 3.0. Ova nova faza Mape puta usredotočit će se na distribuciju informacija i alata izravno tamo gdje su potrebni za implementaciju.Nova web stranica ponudit će konkretne odgovore na pitanja poslodavaca, zaposlenika i stručnjaka za zaštitu na radu vezana uz rad s kancerogenim tvarima.

I ovom prilikom nužno je podsjetiti na temeljne obveze poslodavaca u skrbi za očuvanje zdravlja i radne sposobnosti radnika. Najvažnije su mjere dosljedna primjena općih načela prevencije,što uključuje: izbjegavanje rizika;procjenjivanje rizika; sprječavanje rizika na njihovom izvoru; prilagođavanje rada radnicima u vezi s oblikovanjem mjesta rada, izborom radne opreme te načinom rada i radnim postupcima s ciljem smanjenja štetnog učinka na zdravlje; prilagođavanje tehničkom napretku; zamjena opasnog neopasnim ili manje opasnim; razvoj dosljedne sveobuhvatne politike prevencije povezivanjem tehnologije, organizacije rada, uvjeta rada, ljudskih odnosa i utjecaja radnog okoliša; davanja prednosti skupnim mjerama zaštite pred pojedinačnim; odgovarajuće i kontinuirano osposobljavanje i obavješćivanje radnika i dr.

Vitomir Begović

You may also read!

Valamar osvojio Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš

Valamar osvojio Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš

Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava proglasili su Valamar “Organizacijom godine” na svečanoj

Read More...
Podravka gradi novi Transportni centar vrijedan tri milijuna eura

Podravka gradi novi Transportni centar vrijedan tri milijuna eura

Sigurniji pristup glavnoj prometnici, moderni radni uvjeti i centralizacija transportnih usluga samo su neke od prednosti koje će doprinijeti

Read More...
Paola Papanicolaou

Paola Papanicolaou nova je glavna direktorica Sektora za inozemne banke supsidijare Intese Sanpaolo

Intesa Sanpaolo osniva „Radnu skupinu za poticanje sinergije za inozemne banke supsidijare” Paola Papanicolaou nova je glavna direktorica Sektora za

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design