Hrvatska i na početku godine pri vrhu EU-a po rastu troškova rada

In Zaposlenost / plaće
zaposlenost

Hrvatska je i u prvom tromjesečju bila među zemljama EU-a s najvećim rastom nominalnih troškova rada po satu, uz bok Bugarskoj, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata.

U eurozoni je nominalni trošak rada po satu u prva tri ovogodišnja mjeseca bio veći za 5,1 posto nego u istom razdoblju 2023. godine, pokazuju kalendarski prilagođeni podaci Eurostata. U četvrtom tromjesečju bio je porastao za 3,4 posto, potvrdio je statistički ured.

Na razini EU-a uvećan je u prvom kvartalu za 5,5 posto, nakon revidiranog, 4,1-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Trošak plaća u eurozoni uvećan je na početku godine za 5,3 posto, a trošak doprinosa za 4,5 posto.

U EU je trošak plaća porastao za 5,8 posto, a trošak doprinosa za 4,8 posto, pokazuju tablice statističkog ureda.

U eurozoni je ukupan trošak rada u industriji porastao za 4,8 posto, a u uslugama i građevinskom sektoru za pet odnosno za 5,2 posto. U EU porastao je za 5,5 posto u uslugama i industriji, a 5,8 posto u građevinskom sektoru.

Hrvatska uz Bugarsku

Među zemljama EU-a najviše su i u prvom tromjesečju porasli nominalni troškovi plaća i doprinosa u Rumunjskoj, za 16,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, stoji u priopćenju Eurostata.

Slijedi Bugarska s rastom ukupnog troška rada od 15,8 posto.

Hrvatska je zadržala mjesto pri vrhu s rastom nominalnih troškova rada po satu u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 15,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U četvrtom tromjesečju bili su porasli za 15,6 posto, prema revidiranom podatku.

Nominalni troškovi plaća bili su u Hrvatskoj u prva tri mjeseca 2024. viši za 15,3 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a troškovi doprinosa za 14,9 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Dvoznamenkasti rast ukupnih troškova rada bilježile su na početku godine i Poljska, Mađarska, Latvija, Slovačka i Litva, u rasponu od 14,1 do 10,9 posto.

Najblaže su pak porasli u Belgiji i Danskoj, za 2,3 odnosno za 2,5 posto. (H)

You may also read!

Valamar osvojio Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš

Valamar osvojio Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš

Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava proglasili su Valamar “Organizacijom godine” na svečanoj

Read More...
Podravka gradi novi Transportni centar vrijedan tri milijuna eura

Podravka gradi novi Transportni centar vrijedan tri milijuna eura

Sigurniji pristup glavnoj prometnici, moderni radni uvjeti i centralizacija transportnih usluga samo su neke od prednosti koje će doprinijeti

Read More...
Paola Papanicolaou

Paola Papanicolaou nova je glavna direktorica Sektora za inozemne banke supsidijare Intese Sanpaolo

Intesa Sanpaolo osniva „Radnu skupinu za poticanje sinergije za inozemne banke supsidijare” Paola Papanicolaou nova je glavna direktorica Sektora za

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design