Za još šest poljoprivrednih proizvoda pokreće se zaštita izvornosti i podrijetla

In Brandovi
poljoprivreda

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je u petak s predstavnicima šest udruga proizvođača autohtonih poljoprivrednih proizvoda ukupno 447 tisuća kuna vrijedne ugovore o sufinanciranju postupka zaštite njihovih proizvoda oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla, kojima je zasad označeno 17 hrvatskih autohtonih proizvoda.

Riječ je o sredstvima iz programa Ministarstva poljoprivrede “Potpora skupinama proizvođača za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili kao zajamčeno tradicionalni specijalitet”, kojim se udruženja proizvođača potiču na pokretanje postupaka zaštite naziva proizvoda jednom od oznaka iz EU sustava kvalitete. Proizvođačima se dodjeljuju bespovratna sredstva, kojima se pokriva 80 posto troškova u ovom postupku.

Temeljem danas potpisanih ugovora dodijeljeno je po 75 tisuća kuna po svakom ugovoru, a taj će postupak, koji traje oko dvije godine, započeti šest udruga.

Udruga Komiški rogač dodijeljenim će sredstvima započeti postupak zaštite zemljopisnog podrijetla komiškog rogača, udruga “Čepinac” kreće u označavanje čepinskog kupusa oznakom izvornosti, a Udruga sirara otoka Krka u označavanje zemljopisnog podrijetla tjestenine krčke šurlice.

Udruga proizvođača istarskog pršuta i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa sredstva će iskoristiti kako bi istarskoj kobasici zaštitila zemljopisno podrijetlo, dok u postupak dobivanja oznake izvornosti kreću Udruga uzgajivača ovaca i koza Dalmacija za dalmatinsku janjetinu te Plemenita općina turopoljska za meso turopoljske svinje.

Pomoćnica ministra poljoprivrede zadužena za poslove zaštite proizvoda Jelena Đugum prigodom potpisivanja ugovora istaknula je da Ministarstvo treću godinu zaredom na takav način potiče da se krene u postupak zaštite, a najavila je i da će se novim zakonom o poljoprivredi taj postupak skratiti, pojednostaviti i olakšati i na nacionalnoj i na EU razini.

Tolušić je, pak, podsjetio da je do sada oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla dobilo 17 hrvatskih autohtonih proizvoda, a da bi se, uz ovih šest, do kraja godine potporom za pokretanje postupka trebalo pomoći proizvođačima još dva proizvoda – međimurskog “mesa z tiblice” te slavonskog meda. Do 2019. plan je, dodao je, da te oznake ponese ukupno 33 proizvoda.

Pritom je istaknuo da “zaštićeni proizvodi imaju dodane vrijednosti, ali i donose dodatne prihode svojim proizvođačima”.

“To su niše gdje se specifični, zanimljivi i visoko kvalitetni proizvodi mogu lakše plasirati”, rekao je Tolušić te dodao da je postupak zaštite dugotrajan, ali ga vrijedi provesti “jer ta oznaka ima svoju težinu i kupci na razini EU je prepoznaju”.

Do sada je Ministarstvo za projekte zaštite naziva proizvoda dodijelilo 1,7 milijuna kuna potpora. Zaštićene oznake na EU razini do sada je dobilo ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, neretvanska mandarina, ogulinski kupus, istarski, krčki, dalmatinski i drniški pršut, krčko, korčulansko i šoltansko maslinovo ulje, paška janjetina, varaždinsko zelje, baranjski i slavonski kulen, lički krumpir, poljički soparnik te zagorski puran.

U postupku je još 18 proizvoda, poput malostonske kamenice, bračkog varenika, creske janjetine, paškog sira i soli, zagorskih mlinaca i dr. (H)

You may also read!

Tonći Glavina

Hotelski sektor ulazi u sljedeću sezonu s optimizmom, a za jačanje konkurentnosti ključno je potaknuti veća ulaganja u nove kapacitete koja osiguravaju veću dodanu vrijednost i održivost hrvatskog turizma

Hotelski sektor izuzetno je zadovoljan ostvarenim rezultatima ove turističke godine i visokom popunjenošću te optimistično gleda na sljedeću sezonu,

Read More...
Od izvora do mora 2024_Ranko Šuvar CROPIX_3

Obilježen završetak ovogodišnjeg izdanja projekta ‘Od izvora do mora’

Simboličnom sadnjom na lokaciji Turističko-edukativni centar Novo Čiče u Velikoj Gorici, obilježen je završetak ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora

Read More...
Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

U sklopu Dana hrvatskog turizma, održanih u Opatiji, dodijeljena je nagrada Dobar Tech - METRO nagrada za najbolji digitalni

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design