Američke sankcije prijevoznicima podigle cijene nafte iznad 89 dolara

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene nafte skočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 89 dolara nakon što je SAD izrekao prve kazne za servisiranje izvoza ruskih pošiljki s prekoračenim cjenovnim limitom, raspirivši zabrinutost za opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 3,30 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 89,30 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 86,23 dolara.

Tržišta su na kraju tjedna uzdrmale američke sankcije vlasnicima tankera koji su prevozili ruske barele sa cijenama višim od 60 dolara. Cjenovni limit utvrđen je na razini skupine G7 kako bi se smanjio ruski prihod od prodaje nafte i, posredno, kapaciteti za financiranje rata u Ukrajini.

Rusija je drugi najveći svjetski proizvođač nafte i veliki izvoznik, a stroži američki nadzor njezinih isporuka mogao bi smanjiti opskrbu, strahuju na tržištima.

“Tržište je i dalje fokusirano na teškoće u opskrbi”, napisao je Daniel Hynes iz ANZ-a u bilješci, dodajući da su cijene na početku današnje trgovine poskočile zbog odlučnije provedbe američkih sankcija.

Američke kaznene mjere nadovezale su se na sukob na Bliskom istoku, ključnoj regiji za proizvodnju nafte, nakon upada islamističke palestinske naoružane skupine Hamas iz Pojasa Gaze u Izrael i odgovora izraelskih oružanih snaga.

“Geopolitički ‘dodatak’ na rizik još nije isključen i vjerojatno će podupirati cijene nafte na kratki rok”, rekao je Kelvin Wong iz singapurske OANDA-e.

Tržišta najviše strahuju od ograničenja opskrbe s Bliskog istoka i iz Rusije, dodao je Wong.

Sukob je do sada tek umjereno utjecao na cijene nafte, primijetili su u bilješci analitičari Commerzbanka Thu Lan Nguyen i Carsten Fritsch u bilješci.

“Zasada nema naznaka da će se vodeće zemlje proizvođači nafte u regiji izravno uključiti u vojni sukob, što bi moglo značajno ograničiti njihovu proizvodnju sirove nafte”, rekli su.

Analitičari skok cijena pripisuju i procjeni Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o padu zaliha na kraju godine.

“Raspoloženje se poboljšalo i nakon što je OPEC objavio da u ovom tromjesečjju očekuje pad zaliha sirove nafte za tri (milijuna barela dnevno). Procjena ne uzima u obzir moguće nove poremećaje u opskrbi zbog rata Izraela i Hamasa”, ističe David Hynes iz ANZ-a.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 46 centi, na 89,43 dolara. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design