Bilanca robne razmjene EU sa svijetom ponovo iskazala višak u listopadu

In Vijesti iz svijeta
brodovi

Skok robnog izvoza i izraziti pad uvoza rezultirali su u listopadu viškom u bilanci robne razmjene 28-člane Europske unije sa svijetom, koja je u prethodnom mjesecu bila uravnotežena, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođeni robni izvoz iz EU28 uvećan je u listopadu za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec dok je uvoz smanjen jedan posto.

Time je bilanca robne razmjene EU28 u listopadu, prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata, iskazala višak od 3,5 milijardi eura, nakon što je u prethodnom mjesecu bila uravnotežena.

U eurozoni je sezonski prilagođeni robni izvoz u listopadu gotovo stagnirao u odnosu na prethodni mjesec, dok je uvoz poskočio 2,9 posto. Time je višak u bilanci robne razmjene u listopadu smanjen na 19,7 milijardi eura, u odnosu na 24,4 milijarde koliko je iznosio u prethodnom mjesecu.

Među zemljama EU najviše je u listopadu na mjesečnoj razini poskočio robni izvoz na Malti, za 24 posto.

Hrvatski je robni izvoz, prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata, porastao u listopadu za 6,3 posto u odnosu na prethodni mjesec. Najviše je pak smanjen robni izvoz Estonije, za 9,2 posto.

U stavci robnog uvoza također je prednjačila Malta njegovim skokom na mjesečnoj razini za 53 posto. Najviše je pak potonuo irski robni uvoz, za 25 posto.

Hrvatski je robni uvoz u listopadu prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata smanjen jedan posto u odnosu na prethodni mjesec.

Izraziti pad izvoza i uvoza u EU na godišnjoj razini
Na godišnjoj je razini robni izvoz iz 28 zemalja EU smanjen pet posto, na 146,5 milijardi eura, pokazuju prve procjene Eurostata, bazirane na sezonski neprilagođenim podacima.

Isti je postotni pad u EU28 zabilježen i u stavci robnog uvoza, koji je kliznuo na 143,8 milijardi eura. Time se višak u robnoj razmjeni prema neprilagođenim podacima gotovo zadržao na razini istog lanjskog razdoblja i iznosio je 2,7 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU smanjena je pak na godišnjoj razini četiri posto, na 262,8 milijardi eura. U eurozoni je sezonski neprilagođeni robni izvoz također u listopadu smanjen za pet posto na godišnjoj razini, kliznuvši na 172,5 milijardi eura. Uvoz je kliznuo tri posto, na 152,4 milijarde eura.

Time je višak u robnoj razmjeni eurozone sa svijetom pao na 20,1 milijardu eura, s 23,2 milijarde eura koliko je iznosio u istom lanjskom razdoblju. Vrijednost robne razmjene unutar zone primjene zajedničke europske valute smanjena je tri posto, na 144,7 milijardi eura. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design