Bjelovarska Sirela povukla više od 18 milijuna kuna iz Europskog fonda za ruralni razvoj

In Tvrtke i tržišta
1-Andrej Plenković, Tomislav Tolušić

U povodu puštanja u rad novih proizvodnih linija te novoizgrađenog skladišta sufinanciranih iz fondova EU, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je Sirelu, bjelovarski proizvodni pogon Dukata.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac posjetili su danas Sirelu, bjelovarski proizvodni pogon Dukata, te simbolično pustili u rad nove proizvodne linije i novoizgrađeno hlađeno skladište gotovih proizvoda, sufinanciranih kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj.

Od ukupne vrijednosti investicije u iznosu 43.546.468,00 kn, potpora iz proračuna Europskog poljoprivrednog fonda iznosi 18.159.270,09 kn, potpora iz proračuna Vlade RH 3.204.577,08 kn, dok vlastita ulaganja Dukata d.d. iznose 22.182.620,83 kn.

Bjelovarska Sirela vodeći je proizvođač sireva u Hrvatskoj, zapošljava 348 zaposlenika i zajedno sa zagrebačkim i karlovačkim proizvodnim pogonom čini Dukat, jednu od najsnažnijih kompanija u RH i svakako jednu od vodećih kompanija domaćeg prehrambenog sektora.

O tome govori i visoka razina ulaganja Dukata koji je u svoje proizvodne kapacitete u Bjelovaru, Zagrebu i Karlovcu od 2007. godine, kada Dukat postaje dijelom Lactalis grupe, pa do danas investirao više od 66,4 milijuna eura, od kojih je 21,45 milijuna eura investirano upravo u Sirelu.

Osim što je vodeći proizvođač sireva u Hrvatskoj, Sirela je i jedan od najvećih hrvatskih izvoznika sireva. Tako je lani Sirela izvezla čak 2,76 milijuna kilograma sira čime je udio izvoza u njezinim ukupnim prihodima dosegao visokih 32 posto. Većina izvoznih operacija Sirele odnose se na tržišta Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Srbije. Vrijedi napomenuti kako se Sirela pozicionirala i kao najveći izvoznik u sustavu Dukata.

„Sirevi su najvažnija mliječna kategorija u kontekstu plasmana mlijeka proizvedenog na domaćim mliječnim farmama. Naime, za jedan kilogram sira u prosjeku je potrebno čak deset litara mlijeka i upravo je kategorija sireva najveći ‘potrošač’ svježeg sirovog mlijeka. Stoga je stabilno poslovanje Sirele jamstvo otkupa svog mlijeka proizvedenog na domaćim mliječnim farmama“ – istaknuo je Alen Fontana, direktor Dukata.

Naime, samo je lani u Sireli, prvenstveno u svježe, polutvrde i tvrde sireve te maslac prerađeno 88 milijuna litara svježeg sirovog mlijeka, odnosno 46 posto ukupno otkupljenog mlijeka s domaćih mliječnih farmi, istaknuo je Fontana te zaključio kako je ova investicija temelj za daljnji razvoj, proizvodnju i izvoz autentičnih i visokokvalitetnih hrvatskih sireva poput Sirela Podravca, Ribanca, Dimsija, Trapista, Bjelovarskog slanog sira i drugih.

Do kraja 2020. godine Dukat će u bjelovarsku Sirelu investirati dodatnih 14 milijuna kuna vlastitih sredstava s ciljem podizanja proizvodnih kapaciteta te jačanja konkurentnosti.

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design