Booking.com ukazuje na pozitivnu budućnost žena zaposlenih u sektoru tehnologije

In Zaposlenost / plaće

Istraživanje Booking.com-a ukazuje na pozitivnu budućnost žena zaposlenih u sektoru tehnologije unatoč većem broju izazova u odnosu na muškarce

Većina žena vjeruje kako njihov spol pozitivno utječe na mogućnost razvijanja karijere u tehnološkom sektoru, 77% ipak priznaje da se na putu prema uspjehu suočava s većim brojem izazova nego muškarci.

Snažna privlačnost koju tehnologija predstavlja novom naraštaju ženskih stručnjaka predstavlja ključnu priliku za promjene.

Booking.com, jedna od vodećih svjetskih tvrtki e-trgovine i lider u digitalnoj tehnologiji, otkrio je prve rezultate globalnog istraživanja čiji je cilj bolje razumijevanje i dalje prisutne neravnopravnosti spolova u tehnološkom sektoru kao i percepciju, iskustvo i ambicije žena širom svijeta što se tiče poslovnih prilika u tehnologiji. Istraživanje je provedeno među ženama koje rade u tehnologiji, studenticama i učenicama zainteresiranima za karijeru u tom području te otkriva kako žene širom svijeta smatraju tehnološki sektor privlačnim i imaju vrlo pozitivnu sliku o potencijalu koji nudi. Međutim, pristranost prilikom zapošljavanja, trenutačna zastupljenost spolova i manjak žena na vodećim položajima kao i prisutnost uzora predstavljaju glavne izazove s kojima se susreću.

64% žena širom svijeta koje rade u tehnološkom sektoru, i studentice zainteresirane za takve karijere, tvrde da njihov spol pozitivno utječe na njihovu sposobnost razvijanja karijere u tehnologiji. Ovaj pozitivni trend može se prvenstveno zahvaliti prepoznatom problemu trenutačnog manjka žena u ovom sektoru (34%), što posebno zastupaju studentice na preddiplomskom studiju (43%) i učenice u srednjoj školi (37%).

Rad u tehnološkom sektoru privlači žene širom svijeta zbog mnoštva razloga: smatraju ga inovativnim (50%), kreativnim (44%) i nadahnjujućim (26%), dok istodobno predstavlja profesionalni izazov (34%). Za mnoge je dobivanje posla u tehnološkom sektoru jednako „poslu iz snova“ ili idealnoj karijeri. Na pitanje o kriterijima koje bi žene širom svijeta postavile za definiranje svog „posla iz snova“, 84% ispitanica navelo je raditi posao koji ih nadahnjuje, a zatim posao koji odgovara njihovim prirodnim sposobnostima (83%) te posao koji im omogućuje da odrede vlastiti put (81%).

Neravnopravnost spolova prilikom zapošljavanja i manjak žena na vodećim položajima i dalje narušava prilike za žene u tehnologiji
Unatoč privlačnosti tehnološkog sektora i prividnim prilikama, istraživanje Booking.com-a pokazuje kako su žene širom svijeta i dalje suzdržane i da u određenim ključnim trenucima dok grade karijeru u tehnološkom sektoru smatraju da im činjenica da su žene ipak škodi. Za više od polovice (52%), razlog za to jest muška dominacija među zaposlenima u tehnološkom sektoru, a gotovo trećina (32%) kao prepreku navodi neravnopravnost spolova prilikom zapošljavanja.

Zanimljivo je kako percepcija neravnopravnosti spolova prilikom zapošljavanja uvelike varira ovisno o tržištu. U Brazilu polovica žena (50%) smatra da neravnopravnost spolova prilikom zapošljavanja negativno utječe na prilike da ostvare karijeru u sektoru tehnologije što je ujedno najveći postotak među ispitanicima, pri čemu se znatno manji broj žena tako osjeća u europskim zemljama (18% u Nizozemskoj i 22% u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj).

Osim toga, gotovo trećina žena (33%) smatra da manjak žena na pozicijama na kojima se donose odluke utječe na potencijal ostvarivanja karijere u tehnološkom sektoru, a ovo je mišljenje u najvećoj mjeri zastupljeno među polaznicama srednjih škola (40%). Svi ovi faktori vjerojatno pridonose tome da više od tri četvrtine žena širom svijeta smatra da je pred njima više izazova za ulazak (78%), napredak i uspjeh (77%) u određenom sektoru u odnosu na muškarce.

„I dalje bilježimo značajan manjak žena u tehnološkom sektoru. Naša trenutačna istraživanja pokazuju gdje žene nailaze na najveće prepreke i gdje se kriju najveće prilike za pokretanje promjena,“ kaže Gillian Tans, glavna izvršna direktorica Booking.com-a. „Razina optimizma i ambicija koju žene širom svijeta pokazuju kako bi ostvarile uspjeh u tehnološkom sektoru zaista je inspirativna, posebice među mlađom generacijom, koja vidi izniman potencijal koji donosi karijera u tehnološkom sektoru, posebice s obzirom na njihova visoka očekivanja.“

„No, kako bismo potaknuli žene da ostvare uspješnu karijeru u tehnološkom sektoru, upravo naš sektor ima priliku učiniti puno više. To uključuje promoviranje većeg broja ženskih uzora, borbu protiv neravnopravnosti spolova koja započinje u samom procesu zapošljavanja prije nego što se žena uopće zaposli te ulaganje u inicijative koje će sektor tehnologije predstaviti kao atraktivan i pristupačan na svim razinama, od početnika do najviših pozicija na samom čelu tvrtke“ dodaje Tans.

Privlačnost tehnološkog sektora za mlade žene nudi iznimnu priliku za pokretanje promjena
Istraživanje Booking.com-a potvrđuje atraktivnost tehnološkog sektora za nadolazeću generaciju talentiranih mladih žena te istodobno ističe gdje treba uložiti najveći napor kako bismo započeli borbu protiv neravnopravnosti. Na globalnoj razini, polaznice srednjih škola (43%) i studentice (40%) slažu se s time da im karijera u tehnološkom sektoru daje slobodu da budu kreativne u poslu (u odnosu na globalni prosjek od 33%). Tehnološki sektor posebice privlači polaznice srednjih škola jer im nudi priliku da budu uspješne od rane dobi (29% u odnosu na 20% među iskusnim stručnjacima iz tehnološkog sektora), kao i mogućnost da kroje vlastitu karijeru (30% u odnosu na 20% među iskusnim stručnjacima iz tehnološkog sektora). Najviše od svega, studentice žele da ih odabrana karijera inspirira, što navodi 88% srednjoškolki i 85% studentica.

I premda tehnološki sektor ispunjava očekivanja na svim ovim područjima, tehnološke kompanije, pa i sektor u cjelini, imaju iznimnu priliku potaknuti žene koje žele raditi u ovom sektoru da se ne fokusiraju samo na svoje ambicije i promoviranje načina na koje mogu ostvariti uspjeh u ovom području, nego da pokušaju ukloniti prepreke zbog kojih im je manje privlačan.

„Industrija tehnologije ima golem potencijal po pitanju kriterija koje su žene sa svih strana svijeta navele pri opisivanju „posla iz snova“ i karijernih težnji,“ spominje Tans. „Probijanje tih barijera i usmjeravanje više žena u područje tehnologije cilj je koji sjedinjuje obrazovanje, društveni razvoj, korporativnu odgovornost i vladine inicijative. Ako se u tehnološkoj industriji želi zadržati uravnotežen pritok talentiranih ljudi, žene moramo neumorno poticati da na svim razinama obrazovanja djeluju kao pozitivni izvori motivacije i utječu na percepciju koju djevojčice imaju o STEM području.“

Uklanjanje jaza među spolovima kada je u pitanju tehnologija započinje školskim i roditeljskim poticajima
Kada je u pitanju karijera, istraživanja su pokazala da rano učenje i obrazovanje značajno utječe na karijerne odabire žena. Na svjetskoj razini, gotovo četiri od pet žena koje su sudjelovale u istraživanju smatra da su na njihove karijerne izbore utjecale vještine naučene u školi i visokoobrazovnim ustanovama (79%) i predmetima koje su pohađale (77%). U Indiji i Kini žene u većoj mjeri kreću istim karijernim putovima kojima su išli njihovi roditelji (64% u Indiji i 52% u Kini, u odnosu na svjetski prosjek od 40%). Osim toga, kada je riječ o pronalasku informacija o potencijalnim karijernim opcijama, žene u Kini i Indiji u većoj se mjeri oslanjaju na pomoć tehnoloških organizacija kojima pripadaju, poput Girls Who Code (Djevojke kodiraju) (36% u Indiji i 27% u Kini, u odnosu na svjetski prosjek od 20%). Ovi rezultati mogli bi pomoći razjasniti zašto su stope sudjelovanja djevojčica u STEM obrazovnom području, kao i broj diplomiranih žena, načelno više u azijskim zemljama nego u zemljama Zapada[1] te pokazati kako utjecaj u ranoj dobi može pozitivno oblikovati i pridonijeti jednakoj zastupljenosti spolova u području tehnologije.

You may also read!

Wall street

Svjetske burze pale, inflacija u SAD-u ne popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene

Read More...
biam

Uspješno završeni sajmovi BIAM&ZAVARIVANJE

Nakon četiri dana uspješno su završeni bienalni poslovni sajmovi BIAM - 27. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i

Read More...
vito

Promicanje zdravlja na radu – primjeri dobre prakse

Udio ljudi između 15 i 64 godina u Hrvatskoj koji je radno aktivan je među najmanjima u EU. Jedan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design