Briga o okolišu i profit mogu ići ruku pod ruku

In Zdravlje
okolis

Zdravlje i briga o okolišu su postali prioriteti u formiranju potrošačkih navika modernih kupaca pa stoga sve više tvrtki svoje proizvode dodatno brendira eko-oznakama.

„Drago nam je da su i hrvatske tvrtke prepoznale važnost standardiziranih eko-oznaka od kojih je jedna od najprepoznatijih EU Ecolabel. One daju dodatnu dimenziju konkurentnosti i kvaliteti domaćih proizvođača i pokazuju da se može pomiriti uspješno poslovanje sa zaštitom okoliša, odnosno da briga o okolišu i profit mogu ići ruku pod ruku“, istaknula je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK, dodavši kako se Komora aktivno uključila u promociju eko-oznaka te je ciljanim aktivnostima nastojala educirati tvrtke o koristima EU Ecolabela.

Da bi proizvod ili usluga mogli nositi oznaku EU Ecolabel, moraju zadovoljiti strogi skup mjerila propisanih od Europske komisije koja se temelje na stručnim i znanstvenim parametrima pritiska proizvoda/usluga na okoliš tijekom životnog ciklusa (od prikupljanja i obrade sirovina, preko proizvodnje, pakiranja, prijevoza, davanja usluge, uporabe i do kada postane otpad).

Broj hrvatskih proizvoda i usluga koje nose ovu oznaku je u stalnom porastu, a domaća kompanija kojoj je EU Ecolabel certifikat dodijeljen za čak 10 proizvoda je osječka Saponia. Njihovih sedam proizvoda za čišćenje za široku potrošnju i tri industrijska morali su zadovoljiti visoke okolišne standarde propisane specifičnim mjerilima za pojedinu skupinu deterdženata, ovisno o njihovoj namjeni. To uključuje postupak odabira posebnih, za okoliš povoljnih sirovina, preko proizvodnje, pakiranja, načina uporabe pa sve do konačnog odlaganja ambalaže.

„Ovo su prvi hrvatski proizvodi za čišćenje koji nose široko rasprostranjeni certifikat dobro prihvaćen i u zemljama van Europske unije. Proces certificiranja nastavljamo i dalje. Trenutno su u procesu certificiranja još tri proizvoda iz programa široke potrošnje čime ćemo zaokružiti cjelovitu ponudu ekološki prihvatljivih proizvoda“, naglasila je članica Uprave Saponije Dajana Mrčela, dodavši kako je za Saponiu briga o okolišu i primjena načela održivog razvoja imperativ, a stjecanje certifikata samo potvrda dugogodišnje strategije koja će se provoditi i ubuduće. „Cilj nam je s takvim pristupom proizvodima izaći izvan granica naše tvrtke i prenijeti tu svijest o brizi za okoliš i na naše potrošače“, poručuje Mrčela.

Valamar Riviera je nedavno postala prva domaća turistička kompanija koja je dobila znak EU Ecolabel za turistički smještaj za čak šest svojih kampova: Istra Premium Camping Resort u Funtani, Ježevac Premium Camping Resort i Krk Premium Camping Resort na Krku, Lanterna Premium Camping Resort i Solaris Camping Resort u Taru te Orsera Camping Resort u Vrsaru.

“Valamar sustavno primjenjuje visoke standarde u zaštiti okoliša kao ključnom resursu u turizmu. Prestižna oznaka EU Ecolabel s jedne strane daje potvrdu da naši proizvodi i usluge zadovoljavaju najzahtjevnije standarde zaštite okoliša, a s druge strane motivira naše goste i partnere da među proizvodima i uslugama na tržištu odaberu one koji su zeleniji i odgovorniji prema okolišu”, istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

EU Ecolabel je u primjeni od 1992. godine, a na europskom tržištu trenutno oko 73.000 proizvoda i usluga nosi tu oznaku. Prvi takav znak u Hrvatskoj dodijeljen je 2016. godine tvrtki Ecology 108 za deterdžent EcoBianco, a dvije godine kasnije je taj certifikat dobilo i osam proizvoda tvrtke Delt papir. Do sada je ukupno 19 domaćih proizvoda i šest usluga zadovoljilo stroge kriterije EU Ecolabela.

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design