Brnjac i Tzitzikostas: „Za konkurentno EU ugostiteljstvo i turizam”

In HoReCa
brnjac

U organizaciji hrvatske zastupnice Nikoline Brnjac u Europskom parlamentu održana je konferencija povodom Europskog dana ugostiteljstva, koja je okupila predstavnike europskog ugostiteljskog sektora, donositelje politika i stručnjake s ciljem rasprave o budućnosti europskog ugostiteljstva i turizma.

Zastupnica Brnjac istaknula je važnost uspostavljenja ravnoteže između konkurentnosti i održivosti za budućnost europskog ugostiteljskog sektora. “Digitalna i zelena transformacija nisu samo izazovi, već i prilike za unapređenje sektora i prilagođavanje suvremenim potrebama. Kako bi ostao konkurentan u 21. stoljeću, europski ugostiteljski sektor mora se nastaviti razvijati, imajući na umu da je za uspjeh važno i očuvanje raznolikosti lokalnih običaja te prirodne i kulturne baštine koje čine Europu najposjećenijom destinacijom na svijetu. Suradnja Europskog parlamenta s dionicima u sektoru je iznimno važna kako bismo donosili relevantne i provedive zakonodavne i strateške dokumente, koji će osigurati podlogu za budući uspjeh europskog turizma“, istaknula je.

Uz zastupnicu Brnjac, na konferenciji je govorio Apostolos Tzitzikostas, novoizabrani povjerenik za održivi promet i turizam Europske komisije, koji je 1. prosinca službeno stupio na dužnost te Alexandros Vassilikos, predsjednik HOTREC-a, europskog udruženja ugostitelja i Bernard Zenzerović, direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske i član financijskog odbora HOTREC-a.

„Konkurentnost, održivost i otpornost ključni su čimbenici za osiguranje daljnjeg razvoja sektora te za očuvanje Europe kao globalnog lidera u turizmu. Želim naglasiti važnost održivog turizma, koji je temelj europskog gospodarstva i sastavni dio društvenog i gospodarskog tkiva naših regionalnih i lokalnih zajednica“, rekao je europski povjerenik Tzitzikostas.

Alexandros Vassilikos kazao je: „Europski dan ugostiteljstva u Europskom parlamentu ističe ključnu ulogu ugostiteljskog sektora u europskom gospodarstvu i kulturi. Kao predsjednik HOTREC-a, ponosan sam što mogu zagovarati male i obiteljske tvrtke koje potiču održiv i konkurentan razvoj turizma“.

Bernard Zenzerović istaknuo je: „Održivost je smjer u kojem turizam mora ići, ali održivost
košta! Upravo su financijski razlozi ključna prepreka za jače prihvaćanje održivih okolišnih praksi u poslovanju. Neto dobit sektora u Hrvatskoj kreće se oko 5% i bilo kakvo dodatno opterećenje uslijed novih regulativa ugrožava prostor za investicije, rast plaća, dizanje kvalitete i dugoročno utječe na konkurentnost sektora. Rješenje je da jačamo održive prakse, ali kontinuirano, imajući u vidu koliko točno svaka aktivnost u regulativi utječe na konkurentnost i prateći navedene aktivnosti s konkretnim alokacijama u financijskim budgetima kako EU, tako i nacionalnim i lokalnim. Također, važno je naglasiti da tranzicija prema održivom turizmu nije samo okolišno pitanje nego i šira društvena i socijalna tema koja će biti još veći izazov za rješavanje. Posebice imajući u vidu opterećenost naših pojedinih destinacija i utjecaj koji overturizam ima na lokalnu zajednicu, od priuštivog stanovanja i situacije s otpadom, pa nadalje.“

Tijekom dviju panel rasprava, stručnjaci su se osvrnuli na ključna pitanja poput smanjenja administrativnih opterećenja i poticanja digitalne transformacije za mala i srednja poduzeća te razvoja ciljanih vještina za privlačenje i zadržavanje kvalificirane radne snage.

Zastupnica Brnjac istaknula je potrebu za potporom s europske razine: “Posebno su u ovom području potrebne racionalne politike kako bi se smanjila administrativna opterećenja, izjednačili uvjeti i osnažila poduzeća te osiguralo ciljano financiranje.”

Osvrnula se Brnjac i na važnost ulaganja u ljudske resurse. “Ljudi koji rade u ovom sektoru njegovo su najveće blago. Dok druge industrije mogu temeljiti svoj napredak na automatizaciji i umjetnoj inteligenciji, turizam i ugostiteljstvo prvenstveno ovise o ljudima. Zato se moramo usredotočiti na to da putem europskih politika ljudima u ugostiteljskom sektoru omogućimo kvalitetna radna mjesta i prilike za obrazovanje, kao i primjerene plaće i uvjete rada.”

“Moramo osigurati EU sredstva kako bi turistički sektor u EU postigao zadane ciljeve i postao održiviji. Hrvatska može poslužiti kao dobar primjer u osiguravanju bespovratnih sredstava na EU razini. Primjerice, za vrijeme mog mandata ministrice turizma i sporta, u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je preko 182 milijuna eura bespovratnih sredstava za jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika, dok je kroz Europski fond za regionalni razvoj osigurano dodatnih 90 milijuna eura za mikro, male i srednje poduzetnike“, zaključila je Brnjac.

Konferencija je zaključena pozivom na zajedničko djelovanje svih dionika kako bi europski ugostiteljski sektor ostao konkurentan, inovativan i održiv.

You may also read!

wall-str

Europski ulagači oprezni, indeksi stagniraju

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno, pa burzovni indeksi stagniraju, dok ulagači čekaju nove vijesti koje

Read More...
nafta

Nakon dva tjedna pada, cijene nafte blago porasle

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nadoknadivši dio gubitka od prethodna dva tjedna, a tijekom

Read More...
INTERLIBER

Interliber dokazao da tiskana riječ živi

47. međunarodni sajam knjiga Interliber uspješno je priveden kraju na Zagrebačkom velesajmu. Od 11. do 16. studenoga, četiri paviljona

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design