​Bronhitis – kako liječiti ovu upornu bolest dišnih puteva

In Zdravlje
1j0r9z5bajdwds2

Simptomi bronhitisa mogu se razlikovati ovisno o uzroku (virusni, bakterijski, alergijski itd.) i individualnim karakteristikama. Primarni simptom bronhitisa je kašalj, koji može započeti kao suhi i kasnije postati produktivan, praćen iskašljavanjem sluzi ili gnoja. Poteškoće s disanjem, poznate kao dispneja, također su uobičajene zbog suženja dišnih putova. Bol u prsima može se pojaviti pri kašljanju ili dubokom disanju zbog iritacije bronha. Osobe s bronhitisom često osjećaju slabost i umor, dok se blaga povišena tjelesna temperatura može pojaviti u akutnom bronhitisu.

Bronhitis se može pojaviti u dva oblika: akutnom i kroničnom. Akutni bronhitis je češći i obično traje oko deset dana. U većini slučajeva nema dugoročnih posljedica, iako ponekad može dovesti do upale pluća. Ova vrsta bronhitisa često se javlja tijekom zimskih mjeseci i često je povezana s prehladom, upalom grla, nosa i sinusa.

S druge strane, kronični bronhitis je ozbiljniji oblik bolesti koji se razvija kao rezultat dugotrajne iritacije sluznice bronha. To može biti posljedica pušenja ili izlaganja štetnim česticama poput prašine ili dima na radnom mjestu ili u okruženju stanovanja. Kronični bronhitis karakteriziraju ponavljajući simptomi i ne može se potpuno izliječiti. Osim toga, kronični bronhitis je i čest faktor rizika za razvoj kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Važno je spomenuti i opstruktivni Bronhitis , koji opisuje stanje u kojem dolazi do suženja ili blokade dišnih puteva, što otežava protok zraka u plućima. To stanje može biti uzrokovano upalom, grčenjem mišića bronha ili nakupljanjem sluzi. Opstruktivni bronhitis može biti rezultat različitih stanja, uključujući kronični bronhitis, astmu ili kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB). Karakterizira ga kašalj, poteškoće s disanjem i ograničeni protok zraka u plućima.

Dakle, kronični bronhitis se odnosi na upalno stanje sluznice bronha praćeno produktivnim kašljem, dok je opstruktivni bronhitis širi pojam koji opisuje stanje u kojem dolazi do suženja ili blokade dišnih puteva, s različitim mogućim uzrocima. Kronični bronhitis može biti jedan od uzroka opstruktivnog bronhitisa, ali opstruktivni bronhitis može biti prisutan i kod drugih stanja poput astme ili KOPB-a.

​Liječenje bronhitisa

U većini slučajeva akutnog bronhitisa, bolest se obično liječi suportivnom terapijom, koja uključuje prirodne sastojke kao što su med, limun i umirujući čajevi, kako bi se ublažio kašalj i potaknulo iskašljavanje. Ova terapija često daje rezultate u roku od nekoliko tjedana. Budući da su virusne infekcije najčešći uzrok akutnog bronhitisa, antibiotici nisu učinkoviti. Međutim, ako postoji sumnja na bakterijsku infekciju, liječnik može propisati antibiotik.

Također se mogu preporučiti drugi lijekovi, posebno za ublažavanje kašlja ako on uzrokuje nelagodu tijekom spavanja ili svakodnevnih aktivnosti. U slučaju alergija, astme ili KOPB-a, liječnik može preporučiti inhalatore koji smanjuju upalu i proširuju sužene dišne puteve. Za olakšavanje iskašljavanja mogu se koristiti lijekovi koji razrjeđuju sluz u bronhima i potiču iskašljavanje, kao što su mukolitici i ekspektoransi.

Kod kroničnog bronhitisa može se provesti plućna rehabilitacija koja uključuje vježbe disanja pod vodstvom respiratornog terapeuta kako bi se olakšalo disanje i poboljšala opća tjelesna kondicija. U svim slučajevima bronhitisa preporučuje se povećanje unosa tekućine radi olakšanog iskašljavanja.

Liječenje bronhitisa najčešće provodi liječnik opće prakse, dok se kod kroničnog bronhitisa može preporučiti upućivanje pacijenta specijalistu za plućne bolesti, odnosno pulmologu.

U Poliklinici BINOVA vas čekaju vrhunski stručnjaci!

U Poliklinici BINOVA nudimo pulmološke preglede i pretrage. Napravite pregled spirometrijom ili Ventolin testom brzo i bez čekanja. Poliklinika BINOVA opremljena je najsuvremenijom dijagnostičkom opremom, a naš stručni tim svakom pacijentu pristupa na individualan način, uz osobitu posvećenost. POLIKLINIKA BINOVA – Vaše zdravlje, naš je cilj!

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design