BSA i Carinska uprava započinju suradnju na zaštiti intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj

In Porezi / zakoni
carinska uprava

BSA | The Software Alliance i Carinska uprava Ministarstva financija Republike Hrvatske, danas objavljuju suradnju, posebno na područjima zaštite krajnjih korisnika softvera, edukacije, zaštite intelektualnog vlasništva, ali i pravnih aktivnosti.

Tijekom kampanje namijenjene poslovnim korisnicima diljem Hrvatske, BSA je kontaktirao nekoliko tisuća domaćih poslovnih subjekata kako bi promovirao ovlaštenu poslovnu uporabu računalnih programa. Kampanja je pokrenuta slijedom rezultata posljednje studije „Nelicencirani softver i prijetnje kibernetičkoj sigurnosti“ , čiji je naručitelj BSA, a koja je potvrdila čvrstu povezanost između nelicenciranog softvera i malvera na računalima.

Analiza, koju je provela globalna analitička kuća IDC, pokazuje da s rastom stope nelicenciranog računalnog softvera u zemlji, raste i broj incidenata povezanih s malverom u toj zemlji. Implikacije za državu, kompanije i krajnje korisnije sasvim su jasne: uklanjanje nelicenciranog softvera sa poslovnih mreža može pomoći u smanjenju rizika od kibernetičkih sigurnosnih incidenata.

Slijedom navedenih pokazatelja bilo je nužno intenzivirati komunikaciju s tijelima nadzora, pa je tako nizom zajedničkih sastanaka i razmjenom iskustava i znanja započela bliska suradnja s Carinskom upravom, a kako bi se unaprijedile nadzorne aktivnosti u području nadzora korištenja nelicenciranog softvera.

Aktivnosti su se nastavile održavanjem treninga o softverskom licenciranju koji je BSA održao za predstavnike nadležnih tijela koja su u Hrvatskoj zadužena za nadzor korištenja nelicenciranog i krivotvorenog softvera – policiju i Carinsku upravu. Trening je održan u Ravnateljstvu policije u Zagrebu, a sudjelovalo je ukupno 65 državnih službenika – 33 iz Carinske uprave te 32 iz policije.

Treninge je pripremio i održao neovisni sudski vještak za područje informatike. Trening se sastojao od četiri cjeline: predstavljanje inicijativa i aktivnosti BSA u Hrvatskoj; pregled pravne regulative koja uređuje zaštitu autorskog prava na računalnim programima; osnove licenciranja programa na primjerima modela licenciranja softvera članova BSA; te radionica o postupku pregleda računalnih programa uz praktičan rad na računalima.

„Početkom 2014. godine tradicionalna zadaća Carinske uprave odnosno prikupljanja prihoda sa osnove naplate carina i poreza, nadograđena je i zaštitnom ulogom carinske službe a to je: suzbijanje svih oblika nezakonitih postupanja s robom, osiguranja zaštite zdravlja i života ljudi, životinja, prirode i okoliša, sigurnosti proizvoda, zaštite intelektualnog vlasništva, kulturnih dobara, nadzora nad prometom roba dvojne namjene kao i drugih općih i javnopravnih interesa.
Proces provedbe zaštite intelektualnog vlasništva i autorskog prava na softver dugotrajan je, kontinuiran i opsežan, a s obzirom na to da je upravo informacijsko-komunikacijska tehnologija jedna od najbrže rastućih i podložna čestim promjenama, neophodna je bila uska suradnja sa legitimnim proizvođačima softvera i dodatna edukacija naših službenika,“ rekao je Zlatko Grabar, ravnatelj Carinske uprave Ministarstva financija Republike Hrvatske.

„Nakon edukativnih aktivnosti i unaprjeđenjem dosadašnjih metodološko – operativnih postupanja do sada je obavljeno ukupno 78 nadzora nad primjenom odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima od čega je u 26 slučaja utvrđena nepravilnost.

Temeljem provedenih analiza i obrade informacija o počinjenim nepravilnostima u području korištenja nelicenciranih softvera, u narednim razdobljima najavljujemo pojačane aktivnosti nadzora nad nelegalnim korištenjem računalnih programa kako bismo osim otkrivanja kažnjivih radnji i na ovaj način pridonijeli osiguranju zdravog, sigurnog i kompetitivnog poslovnog okruženja svim legalnim poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj.

Suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije te sprečavanje i prevencija neovlaštenog korištenja softvera jedan je od prioriteta postupanja u okviru nadzornih aktivnosti koje će provoditi Carinska uprava,“ zaključuje Grabar.

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design