Burilović: Izazova u 2024. neće nedostajati, no gospodarstvenici su pokazali da imaju sposobnost prilagodbe na nove okolnosti

In Konferencije / savjetovanja
burilovic

Održana 23. sjednica skupštine Hrvatske gospodarske komore
Održivi razvoj, digitalna i zelena tranzicija, budućnost rada i razvoj ljudskih potencijala, internacionalizacija i konkurentnost, te sigurnost opskrbe i kvalitete hrane, ostaju i dalje strateške odrednice rada Hrvatske gospodarske komore i tijekom 2024. godine, rečeno je na 23. sjednici Skupštine HGK-a , a kao jedan od najvažnijih izazova s kojima se susreće hrvatsko gospodarstvo istaknuto je pitanje radne snage.

“HGK-a planira poduzeti niz aktivnosti u olakšavanju problema s kojima se naše članice susreću u potrazi za kvalitetnim radnicima. Ova ključna tema obilježit će iduću godinu, već u veljači organiziramo drugu konferenciju o radnoj snazi i internacionalizaciji na trećim tržištima. Hrvatska, kao destinacija za strane radnike, mora uložiti veliki trud u pozicioniranje na tržištima s kojih ti radnici dolaze i zato je HGK-a s Ministarstvom rada i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje inicirao projekt predstavljanja hrvatske na potencijalnim tržištima radne snage. Cilj je pronaći i zadržati kvalificirane radnike ali i predstaviti se kao zemlja koja nudi visoku kvalitetu života i sigurnosti“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, navodeći kako pitanje radne snage zahtjeva sustavan pristup, stoga je HGK-a osnovala Zajednicu agencija za zapošljavanja.

Drugi značajan izazov je postizanje i održavanje međunarodne konkurentnosti, pogotovo uslijed brojnih izazova koji traže nova rješenja i redefiniranje poslovnih strategija.

“Cilj nam je snažnije podržati tvrtke u internacionalizaciji poslovanja, pravodobno reagirati na mogućnosti koje se otvaraju i potaknuti ih na jači iskorak na tržištima na kojima je prepoznata kvaliteta hrvatskih proizvoda. Ključno događanje će biti međunarodna konferencija usmjerena na internacionalizaciju poslovanja kojom se želi osnažiti tvrtke da prepoznaju prilike na stranim tržištima”, rekao je Burilović.

Kada se pogleda godina na izmaku važno je istaknuti kako je uz više od 10.000 isporučenih usluga, te kroz edukacije, konferencije i online seminare prošlo gotovo 20.000 polaznika. Kako bi olakšali poslovanje i prilagodbu na nove standarde uvjetovane zelenom tranzicijom, 2022. godine pokrenuta je ESG akademija i niz sektorskih radionica, a te će se aktivnosti nastaviti i u idućoj godini.

Što se tiče financijskog plana HGK za 2024. godinu planirani su ukupni prihodi od 25.642.305 eura, te ukupni rashodi u iznosu od 25.640.855 eura

“Izazova tijekom 2024. neće nedostajati, no gospodarstvenici su svih ovih godina pokazali zavidnu otpornost i sposobnost prilagodbe na nove okolnosti. Vjerujem da svi zajedno možemo biti umjereni optimisti”, zaključio je Burilović.

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design