Carlsberg u gubitku u prvoj polovini godine

In Tvrtke i tržišta
carlsberg

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu da je prvu polovinu godine zaključio s neto gubitkom od 5,28 milijardi danskih kruna (700 milijuna dolara) zbog otpisa imovine u Rusiji, Ukrajini i istočnoj Europi.

U prvoj polovini prošle godine kompanija je zabilježila neto dobit od 3,03 milijarde kruna.

Rezultatima su naštetili troškovi umanjenja vrijednosti imovine u Rusiji, Ukrajini i srednjoj i istočnoj Europi knjiženi u ožujku, u ukupnom iznosu od 10,40 milijardi kruna.

Kada se isključe ti troškovi, prilagođena neto dobit iznosila je 5,06 milijardi kruna i veća je za 60 posto nego u istom lanjskom razdoblju.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je u razdoblju od siječnja do lipnja 28 posto, na 8,57 milijardi kruna.

Operativna dobit uvećana je 36 posto, na 6,44 milijarde kruna. Kada se isključe jednokratni faktori porasla je 31,8 posto. U Carlsbergu izdvajaju oporavak prodaje nakon ublažavanja epidemioloških ograničenja i dobre rezultate u Aziji.

Prihod je poskočio 23,6 posto, na 35,45 milijardi kruna, zahvaljujući u prvom redu povoljnom utjecaju valutnih tečajeva. Kada se on isključi, uvećan je 20,7 posto.

Prihod po hektolitru porastao je 11 posto, potaknut u prvom redu podignutim cijenama, kombinacijom prodajnih kanala i tržišta.

Kompanija je povećala prodaju piva za 6,5 posto, na 52,6 milijuna hektolitara. Kada se isključe jednokratni faktori, obujam prodaje uvećan je 8,9 posto.

U cijeloj godini kompanija i dalje očekuje 9-postotni organski rast operativne dobiti. (H)

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design