Cijene nafte blizu 56 dolara

In Financije i gospodarstvo
benga

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 56 dolara, budući da je zabrinutost za potražnju zbog novih sojeva koronavirusa i sporog cijepljenja neutralizirala smanjenu ponudu i pad američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima za isporuke u ožujku, koji istječu danas, porasla je 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,77 dolara. U aktivnijim ugovorima s rokom isporuke u travnju porasle su 26 centi, na 55,36 dolara. Na američkom tržištu nije bilo značajnijih promjena u cijeni i barelom se trgovalo po 52,37 dolara.

“Ograničenja na strani potražnje zbog mjera zaključavanja neutralizira dovoljno smanjenje opskrbe… što koči značajniji pad i rast cijena”, rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici koordinirano smanjuju opskrbu za 7,2 milijuna barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

U siječnju članice su disciplinirano provodile dogovor, još discipliniranije nego u prethodnom mjesecu, a Saudijska Arabija najavila je da će u veljači i ožujku smanjiti proizvodnju za dodatnih milijun barela dnevno.

Potporu cijenama pružio je i pad američkih zaliha nafte u prošlom tjednu, za 9,9 milijuna barela, i procjene da bi američka proizvodnja u veljači trebala blago pasti.

Kočnica im je pak bila zabrinutost zbog problema u kampanji cijepljenja protiv covida 19 i širenja novih sojeva koronavirusa.

Europska borba za cjepiva protiv covida 19 intenzivirala se u četvrtak, upozorenjem Europske unije proizvođačima poput AstraZenece da će upotrijebiti sva zakonska sredstva ili čak blokirati izvoz kako bi osigurala obećane pošiljke.

“Očekivani skok globalne potražnje za naftom uvelike ovisi o tempu distribucije cjepiva protiv covida 19. Bilo kakvo posustajanje u programima cijepljenja potkopat će snagu oporavka globalne potražnje za naftom”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

OPEC je jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 54,36 dolara, što znači da je pala 95 centi u odnosu na prethodni radni dan. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design