Slovenski turizam lani s velikim padom dolazaka

In Iz svijeta
cikloturizam

Zbog pandemije koronavirusa i mjera za ograničavanja mobilnosti, u Sloveniji je lani zabilježeno 3,065 milijuna turističkih dolazaka, što je za 50,8 posto manje nego u rekordnoj 2019 godini, objavio je u petak državni statistički ured.

Snažan pad zabilježen je i kod turističkih noćenja, kojih je ostvareno 9,21 milijun ili 41,4 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Zbog specifičnosti vezanih na godinu pandemije koronavirusa i mnogobrojna ograničenja mobilnosti te restrikcije na granicama, posebno je bio izražen pad broja stranih gostiju, pa je njihovih dolazaka bilo za 74 posto manje nego u 2019. a broj noćenja se smanjio za 71 posto.

Prema službenim statističkim podacima najviše noćenja u Sloveniji su u prosincu prošle godine, u jeku drugog vala epidemije Covida-19, ostvarili turisti iz BiH, koji su s oko 4.800 noćenja sudjelovali s više od 16 posto u popunjavanju slovenskih turističkih kapaciteta pred sam kraj godine. Slijede ih gosti iz Srbije (14 posto), Hrvatske (8 posto), te Sjeverne Makedonije, Njemačke i Italije.

U kritičnoj godini za turistički sektor nešto bolje rezultate od ostalih ostvarila su slovenska termalna lječilišta, no zakazao je turizam vezan na zimske sportove s obzirom da skijanje u skijaškim odmaralištima trenutno nije dopušteno bez negativnog testa na koronavirus.

Domaći gosti uspjeli su lani samo dijelom kompenzirati velik pad posjeta stranih turista, najviše zahvaljujući subvencijama koje je odmah na početku epidemije donijela vlada, podijelivši svim građanima turističke bonove od po 200 eura za noćenje u domaćim kapacitetima.

Budući da svi bonovi zbog ograničenja u kretanju tijekom epidemije, zatvorenosti hotela i drugim restrikcijama nisu potrošeni, vlada je odlučila da će se oni moći koristiti sve do kraja ove godine. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design