Cijene nafte blizu 83 dolara

In Financije i gospodarstvo
benzin

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 83 dolara budući da su geopolitičke napetosti i nada da bi američka središnja banka uskoro mogla sniziti kamatne stope neutralizirale zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 82,69 dolara.

Na američkom tržištu barel s rokom isporuke u ožujku poskupio je 59 centi, na 78,62 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u travnju, po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine, od 77,79 dolara.

Tržišta je u četvrtak zabrinula ocjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da globalna potražnja za naftom posustaje i da će u ovoj godini porasti nešto blaže no što su bili očekivali. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) očekuje pak njezin snažniji rast u 2024.

Protuteža procjeni IEA-e bila su očekivanja da bi američki Fed mogao uskoro sniziti kamatne stope nakon što su podaci pokazali pad prometa u maloprodaji u siječnju. Niži troškovi zaduživanja potaknuli bi gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.

“(Cijene) je u četvrtak poduprla nada da bi kamatne stope u SAD-u mogle biti snižene, ali ulagači sada prilagođavaju pozicije uoči dugog vikenda u SAD-u”, rekao je Hiroyuki Kikukawa iz NS Tradinga, poslovanja Nissan Securities.

Oprez je dodatno pojačao podatak o neočekivanom rastu proizvođačkih cijena u siječnju, za 0,3 posto u odnosu na prosinac kada su se bile smanjile za 0,1 posto.

Trgovci prate i stanje na Bliskom istoku, procjenjujući rizik širenja sukoba u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze na susjedne zemlje.

Najveća bolnica u Gazi bila je u petak pod opsadom izraelskih oružanih snaga, a ratni zrakoplovi gađali su posljednje utočište Palestinaca oko grada Rafaha, u blizini granice s Egiptom.

Libanonski Hezbollah objavio je pak u četvrtak da je ispalio desetke raketa na aj grad na sjeveru Izraela u “preliminarnom odgovoru” na izraelski napad na jug Libanona u kojem je poginulo 10 civila.

“Rekla bih da bi se cijene mogle zadržati na povišenoj razini, nakon rasta u proteklim danima zbog podignute premije na rizik, posebno pred vikend”, komentirala je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 1,24 dolara, na 81,36 dolara. (H)

You may also read!

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma, izlažu 42 hrvatske tvrtke

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarska komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se

Read More...
turizam - hotel

Rezultati istraživanja – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

Putovanja, zabava, puno novaca, ugodan i sadržajan život, dobar auto, dobra klopa i “starci” koji ne gnjave i ne

Read More...
Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

65 prstena za 65 godina: Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima! Osvoji limitirano izdanje Vegeta prstena by Maja Miletić, modnog dodatka

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design