Wall Street prošloga tjedna pao, europske burze porasle

In Financije i gospodarstvo
wall

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale jer je inflacija u SAD-u neočekivano porasla, dok su europske burze ojačale, ponajviše zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, na 38.627 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,4 posto, na 5.005 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 15.775 bodova.

Nakon pet tjedana rasta, indeksi su prošloga tjedna pali jer je inflacija u SAD-u neočekivano porasla u prvom mjesecu ove godine.

Izvješće, objavljeno u utorak, pokazalo je da su u siječnju potrošačke cijene porasle 0,3 posto na mjesečnoj, a 3,1 posto na godišnjoj razini, više nego što su analitičari očekivali.

Posljednjih su mjeseci cijene dionica snažno rasle jer se na tržištu procjenjivalo da će inflacija slabiti, a da će zbog toga Fed već u ožujku početi smanjivati kamatne stope.

No, s obzirom da se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fedove ciljane razine od 2 posto, rez u ožujku više se na tržištu ni ne spominje, a nakon izvješća o potrošačkim cijenama splasnule su i nade u smanjenje kamata u svibnju.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da izgledi za smanjenje kamata Feda u svibnju iznose manje od 50 posto.

„Mnogi dužnosnici Feda posljednjih su tjedana na različite načine poručivali da su očekivanja na tržištu o smanjenju kamata u prvoj polovici godine preuranjena. Izvješće o potrošačkim cijenama sada je to i potvrdilo”, kaže Bob Elliott, direktor u tvrtki Unlimited Funds.

Za razliku od Wall Streeta, na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima europskih kompanija, ali i korekciji cijena, s obzirom da su u prethodna dva tjedna pale.

Londonski FTSE indeks ojačao je prošloga tjedna 1,8 posto, na 7.711 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1 posto, na 17.117 bodova, a pariški CAC 1,6 posto, na 7.768 bodova. (H)

You may also read!

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Anđela Kurilj iz Turističko-ugostiteljske škole Split pobjednica METRO Junior Top Chefa. U velikom finalu natjecanja METRO Junior Top Chef, održanog

Read More...
wall

Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, kamate Feda ostaju povišene

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je sve jasnije da zbog povišene

Read More...
U fokusu klimatske promjene i utjecaj na rad

U fokusu klimatske promjene i utjecaj na rad

Ovogodišnji Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu koji se obilježava 28.travnja skreće pozornost na važnost osiguranja sigurnosti i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design