Cijene nafte blizu 84 dolara, izvješće WSJ-a podiglo prašinu

In Financije i gospodarstvo
benga

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 84 dolara nakon što je opovrgnuto izvješće Wall Street Journala da Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) razmatraju izlazak iz OPEC-a i veću proizvodnju nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila niža za 71 cent u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 84,04 dolara. Nakon objave WSJ-evog izvješća bila se spustila na 83,18 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 77,59 dolara. WSJ-ovo izvješće bilo ga je spustilo na 76,64 dolara.

Prašinu je danas na tržištu podiglo izvješće Wall Street Journala da Ujedinjeni Arapski Emirati iza zatvorenih vrata razgovaraju o izlasku iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i o povećanju proizvodnje.

Cijene su snažno pale nakon objave izvješća, koje je ubrzo demantirao izravno upućeni izvor, rekavši da je “daleko od istine”.

OPEC i njegovi partneri od studenoga smanjuju opskrbu kako bi je prilagodili potražnji i stabilizirali cijene.

Strahovalo se da bi izlazak Ujedinjenih Arapskih Emirata iz OPEC-a mogao utjecati na taj dogovor, budući da UAE i Saudijska Arabija imaju značajne rezervne kapacitete za proizvodnju nafte, objasnio je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Uteg cijenama bila je danas i izjava člana upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Pierrea Wunscha da bi se ključna kamatna stopa u eurozoni mogla popeti i do četiri posto, ako se temeljna inflacija zadrži na visokoj razini.

Potporu cijenama pružaju pak podaci iz Kine koji signaliziraju oporavak drugog gospodarstva svijeta nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida.

Tako je aktivnost u kineskom uslužnom sektoru u veljači porasla najsnažnije u šest mjeseci, pokazalo je u petak istraživanje Caixina i S&P Globala. Porasla je i akativnost u industriji, najbržim tempom u više od deset godina.

Kineski uvoz ruske nafte morem trebao bi u ožujku dosegnuti najvišu razinu otkada se prate podaci, navodi Reuters procjene trgovaca.

Najveći svjetski uvoznik nafte sve je ambiciozniji u ciljevima rasta za ovu godinu koji su se u međuvremenu popeli na šest posto, rekli su izvori uključeni u ovotjedne rasprave.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je u četvrtak cijena barela košarice nafte njegovih članica porasla 45 centi, na 83,20 dolara. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design