Cijene nafte iznad 66 dolara u slabašnoj predbožićnoj trgovini

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte zadržale su se u petak iznad 66 dolara u oskudnoj predbožićnoj trgovini na međunarodnim tržištima, poduprte napretkom u američko-kineskim trgovinskim pregovorima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 17 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,37 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 60,98 dolara. Obujam trgovine ponovo je bio mršav, što je uobičajeno za predbožićno razdoblje.

Cijene podupire napredak u trgovinskim pregovorima Kine i SAD-a, dva najveća svjetska potrošača nafte, zahvaljujući blagotvornom utjecaju na izglede za gospodarstvo a time na potražnju za naftom u sljedećoj godini.

Kina je u četvrtak objavila popis izuzeća od uvoznih carina za šest naftnih i kemijskih proizvoda iz SAD-a, nekoliko dana nakon što su se Washington i Peking dogovorili da će privremeni trgovinski sporazum biti potpisan u siječnju.

Većina značajnih gospodarstva vjerojatno je za sada izbjegla recesiju, ali rast će i dalje biti slabašan u 2020. godini, pokazuju Reutersove ankete.

„Energetski sektor u cjelini na putu je da 2019. godinu u solidnom plusu, isključivo zahvaljujući tržištu nafte “, zaključuje Barbara Lambrecht iz Commerzbanka.

Od početka godine cijena nafte porasla je na londonskom tržištu 23 posto, nakon gotovo 20-postotnog pada u 2018.

Švicarska banka UBS povisila je procjenu cijena nafte u 2020. godini, ali očekuje i blagi višak u opskrbi, od 300 tisuća barela dnevno.

“Na kraju tromjesečja naša je procjena cijene barela u Londonu 60 dolara za prvo tromjesečje 2020., te 62 dolara, odnosno po 64 dolara za naredna tri tromjesečja 2020.”, naveli su u bilješci analitičari UBS-a Giovanni Staunovo i Dominic Schnider.

Dosada su u UBS-u procjenjivali da će cijene u četiri tromjesečja 2020. godine iznositi 58, 55, 58 i 60 dolara po barelu.

Baker Hughes objavit će tokom dana izvješće o broju bušotinskih postrojenja u SAD-u u prošlom tjednu. Analitičari očekuju da će pokazati njihov pad, što bi trebalo poduprijeti cijene nafte, napominje Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 67,93 dolara, što znači da je porasla 16 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design