Cijene nafte kliznule ispod 61 dolara

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 61 dolara nakon što je OPEC snizio procjenu potražnje a Međunarodna agencija za energiju objavila da je tržište još uvijek prekomjerno opskrbljeno.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,80 dolara. Na američkom se tržištu smanjila 39 centi, na 57,85 dolara.

Cijene nafte rasle su proteklih tjedana pod utjecajem smanjene opskrbe iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih saveznika. Saudijska Arabija odvojeno je obećala da će u veljači i ožujku smanjiti proizvodnju za dodanih milijun barela dnevno.

Raspoloženje na tržištu prigušila je jučer procjena OPEC-a da će se potražnja za naftom u svijetu ove godine oporavljati sporije nego što se mislilo. Kartel je blago snizio procjenu potražnje u 2021., za 110.000 barela dnevno, na 5,79 milijuna barela dnevno.

OPEC-ova procjena nadovezala se na upozorenje Međunarodne agencije za energiju (IEA) da je opskrba naftom još uvijek veća od potražnje, iako se očekuje da će cijepljenje protiv covida 19 pomoći u oporavku.

Nizozemska banka ABN Amro neznatno je podigla procjenu cijene nafte na londonskom tržištu, na 55 dolara za barel, ali je također upozorila na nepovoljno okruženje za potražnju.

“Generator najsnažnijeg oporavka potražnje mora biti zrakoplovni sektor”, ističu bančini analitičari. “Još ne vidimo znakove koji bi upućivali na značajan oporavak u ovoj godini, posebno ne u zrakoplovnom sektoru, dodaju.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,54 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan. (H)

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design