Cijene nafte kliznule ispod 68 dolara, trgovce brine kriza u Indiji

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 68 dolara, pritisnute zabrinutošću zbog naglog širenja koronavirusa u Indiji i mješovitim makroekonomskim podacima iz Kine i SAD-a.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 12 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,97 dolara. U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 64,61 dolar.

Trgovce su danas ohrabrili podaci o neočekivano snažnom rastu kineskog izvoza u travnju i skoku aktivnosti u uslužnom sektoru.

Protuteža je bila gotovo stagnacija kineskog uvoza nafte i naglo usporavanje zapošljavanja u SAD-u u travnju. Američki su poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili samo 266 tisuća novih radnih mjesta, gotovo trostruko manje nego u ožujku.

Zabrinjava i kontinuirani snažni rast broja novozaraženih covidom 19 u Indiji, koji smanjuje izglede za potrošnju goriva u trećem najvećem svjetskom uvozniku i potrošaču nafte.

Razbuktavanje zaraze u zemljama poput Indije, Japana i Tajlanda koči oporavak potražnje za benzinom, tumači u bilješci klijentima savjetodavna tvrtka FGE.

“Potražnja za benzinom u SAD-u i dijelovima Europe razvija se relativno dobro. U predstojećem razdoblju mogli bismo svjedočiti jačanju potražnje paralelno ublažavanju mjera zatvaranja i oslobađanju potisnute potražnje u ljetnoj sezoni vožnje“, ističu analitičari FGE-a.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 67,49 dolara, što znači da je pala 71 cent u odnosu na prethodni radni dan. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design