Cijene nafte kliznule ispod 84 dolara

In Vijesti iz svijeta
benzin

Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara, odražavajući nesigurnost ulagača u okruženju podignutih kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni i iščekivanja pojedinosti o kineskim poticajima za gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 39 centi nego na jučerašnjem zatvaranje trgovine i iznosila je 83,85 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,32 dolara.

U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 79,76 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,31 dolar.

U četvrtak trgovci su se fokusirali na najave Kine da će usvojiti nove poticajne mjere kako bi poduprla posustali gospodarski rast, što bi značilo i snažniju potražnju za naftom.

Pojedinosti poticaja još nisu poznate, što je sredinom tjedna potaknulo zabrinutost na tržištu da možda neće biti izdašne kao što se očekuje.

Ulagači balansiraju i između zabrinutosti zbog opetovanog podizanja kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni i procjena da bi Fed i Europska središnja banka (ECB) uskoro mogli završiti ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Kamatne stope podignute su za još četvrtinu postotnog boda, a analitičari su u priopćenjima sa sjednica iščitali spremnost na promjenu smjera.

Podignute kamatne stope već su zakočile gospodarsku aktivnost koja je u SAD-u u drugom tromjesečju porasla za 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je bilježila gotovo isti postotni rast.

Predsjednik središnje banke Jerome Powel naglašava da SAD može izbjeći recesiju, a njegovo mišljenje dijele i tržišni akteri.

Ulagači sve više naginju procjeni da smo nadomak vrhuncu ciklusa podizanja kamatnih stopa, uz istodobno sve veće šanse da će SAD izbjeći recesiju, rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

Saudijska Arabija i Rusija spremaju se pak dodatno smanjiti opskrbu u kolovozu, za milijun odnosno 500 tisuća barela dnevno, što će smanjiti razmak između ponude i potražnje.

Kada se tome pribroji pad zaliha u SAD-u, sve su brojniji nagovještaji tijesne opskrbe, drže analitičari Commerzbanka, dodavši da bi se proizvodnja u OPEC-u ovog mjeseca mogla spustiti na najnižu razinu od jeseni 2021. godine.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u četvrtak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 84,88 dolara. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design