Cijene nafte kliznule ispod 85 dolara

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara budući da su nagađanja da bi američka središnja banka mogla sniziti kamatne stope tek početkom ljeta prevagnula nad padom zaliha u SAD-u i nagovještajima tješnje opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 55 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84,83 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,39 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 56 centi višoj cijeni, od 80,70 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,54 dolara.

Tržišta su u četvrtak ohrabrile prognoze Međunarodne agencije za energiju (IEA) koje signaliziraju tješnju opskrbu u ovoj godini.

Agencija procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u prvom tromjesečju porasti za 1,7 milijuna barela dnevno, snažnije no što su bili očekivali, zbog poboljšanih izgleda u SAD-u i pojačane potražnje za gorivom pod utjecajem putovanja brodova duljom rutom oko Rta dobre nade.

Podigli su i procjenu rasta potražnje u cijeloj godini, za 110.000 barela dnevno, na 1,3 milijuna barela dnevno. To ujedno znači da će rast biti znatno sporiji nego u 2023. zbog posustajanja svjetskog gospodarstva, napominju. Lani potražnja je po njihovIm procjenama bila porasla za 2,3 milijuna barela dnevno.

IEA-ino izvješće nadovezalo se na neočekivani pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu budući da su rafinerije završile redovne radove na održavanju. Pale su i zalihe benzina, snažnije no što se očekivalo, zahvaljujući valu potražnje.

U petak ulagači su se ponovo okrenuli monetarnoj politici u SAD-u.

Naznake posustajanja aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu vjerojatno neće navesti Fed da počne snižavati kamatne stope prije lipnja, nagađaju, ukazujući na ubrzani rast proizvođačkih cijena u veljači.

Niže kamatne stope potiču gospodarsku aktivnost i potražnju na naftom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1,60 dolara, na 84,27 dolara. (H)

You may also read!

drvo

Drvoprerađivači u problemu: pada izvoz, raste uvoz, a najviše se izvozi sirovina

S otprilike 2300 poslovnih subjekata koji se bave preradom i proizvodnjom drva u kojima je zaposleno 30-ak tisuća radnika,

Read More...
njemacka

Njemački izvoznici moraju se pripremiti za podjele i protekcionizam

Svjetska trgovina mijenja se iz temelja u uvjetima geopolitičke neizvjesnosti i podjela i njemački izvoznici moraju se pripremiti za

Read More...
kamp

Veliki porasti u poslovanju poduzetnika u djelatnosti kampova

U Hrvatskoj se od 2018. do 2022. povećao broj poduzetnika u djelatnosti kampova i prostora za kampiranje za 28

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design