Cijene nafte oslabile na kraju tjedna

In Vijesti iz svijeta
Nafta

Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu oslabila u petak 13 centi u odnosu na dan ranije, na 83,14 dolara, dok se barelom na američkom tržištu trgovalo po 17 centi nižoj cijeni, od 79,06 dolara.

Barel Brenta u Londonu tako je na putu tjednog rasta za 0,4 posto, a na američkom tržištu WTI za 1 posto.

Kineska industrijska proizvodnja porasla je u travnju na godišnjoj razini 6,7 posto, ukazujući na moguću višu buduću potražnju za naftom. Kina je također najavila velike korake za stabilizaciju svog krizom pogođenog sektora nekretnina.

Iako su kineski podaci, kao i još jedan ukrajinski napad na rusku naftnu infrastrukturu podigli cijene, cijena nafta se tek treba uvjerljivo oporaviti od nedavnog pada, rekao je Tamas Varga iz PVM-a. Pad zaliha nafte i derivata u globalnim trgovačkim silama također potiču optimizam u vezi potražnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 35 centi, na 83,30 dolara. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design