Cijene nafte porasle prema 90 dolara

In Financije i gospodarstvo
benzin

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 60 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 89,61 dolar. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 99 centi.

I na američkom tržištu barel je danas poskupio 60 centi, na 84,23 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 76 centi.

Trgovce je u četvrtak zabrinulo blago usporavanje rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju, ali raspoloženje se popravilo nakon što je ministrica financija Janet Yellen izjavila da je rast vjerojatno bio snažniji no što brojke sugeriraju.

Gospodarstvo je po prvoj procjeni ministarstva trgovine poraslo za tr posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nešto slabije nego na kraju 2023. Tromjesečna usporedba pokazuje pak upola slabiji rast nego u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca.

Pokazatelj inflacije koji središnja banka pozorno prati pokazao je pak gotovo dvostruko snažniji rast cijena nego u četvrtom tromjesečju, kada se izuzmu hrana i energija.

Ministarstvo bi moglo podići procjenu gospodarskog rasta kada dobije više podataka, rekla je Yellen, a inflacija će se spustiti na normalniju razinu, prognozirala je.

“Američko gospodarstvo i dalje bilježi jako, jako dobre rezultate” izjavila je ministrica financija u razgovoru za Reuters, a “temeljni pokazatelji” signaliziraju kontinuirano vraćanje inflacije na normalnu razinu.

Potporu cijenama pružila je u petak i zabrinutost za opskrbu, s obzirom na nastavljene sukobe na Bliskom istoku.

Izrael je pojačao zračne napade na grad Rafah u palestinskom Pojasu Gaze i planira opći napad, unatoč upozorenjima saveznika na moguće brojne žrtve budući da se u Rafahu pred izraelskim napadima sklonilo 1,2 milijuna Palestinaca.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u četvrtak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 88,39 dolara. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design