Kreditiranje u eurozoni gotovo stagniralo i u ožujku

In Bankarstvo
euri

Kreditiranje u eurozoni gotovo je stagniralo i u ožujku, odražavajući slabašan rast kredita kompanijama i gotovo stagnaciju kredita kućanstvima, pokazuje izvješće Europske središnje banke (ECB), objavljeno u petak.

Krediti kompanijama porasli su u ožujku svega 0,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U veljači uvećani su za 0,3 posto.

Kreditiranje kućanstava poraslo je pak za 0,2 posto, najslabije u deset godina, utvrdio je ECB. U ožujku krediti građanima uvećani su za 0,3 posto.

Pokazatelj ponude novca M1, koji uključuje gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, smanjio se pak i u ožujku, za 6,7 posto, nešto blaže nego u veljači kada je bio potonuo za 7,8 posto.

Najširi monetarni agregat M3, koji obuhvaća i oročene depozite, porastao je pak za 0,9 posto, najsnažnije od prošlogodišnjeg svibnja. U veljači njegov rast bio je upola slabiji i iznosio je 0,4 posto.

ECB je od srpnja 2022. do sredine rujna 2023. podigao kamatne stope za 4,5 postotnih bodova kako bi kočenjem potražnje obuzdao inflaciju. Na sjednici u travnju zadržao je kamatne stope na važećoj razini, istaknuvši blaži rast plaća, ali i kontinuirano snažno poskupljenje usluga u uvjetima “otporne” potražnje.

Inflacija u eurozoni spustila se u ožujku, prema izračunima Eurostata, na 2,4 posto, s 2,6 posto u veljači.

Banke u eurozoni namjeravaju pak u drugom tromjesečju postrožiti uvjete za kreditiranje kompanija i očekuju slabiju potražnju za kreditima, prema rezultatima ECB-ove ankete. Uvjeti za kreditiranje kućanstava trebali bi pak ostati nepromijenjeni, uz snažniju potražnju, pokazala je anketa objavljena prije dva tjedna.

“Od sada moramo pomno vagati rizik prestroge monetarne politike” budući da uključuje rizik dugotrajnog razdoblja gospodarske slabosti, upozorio je u četvrtak dužnosnik ECB-a Fabio Panetta. (H)

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design