Cijene nafte stabilne blizu 81 dolar

In Vijesti iz svijeta
Nafta

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 81 dolar nakon što su vodeći proizvođači zatekli trgovce odlukom o dodatnom smanjenju opskrbe na početku iduće godine za manje od milijun barela dnevno.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u veljači bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 80,87 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu dva dolara.

Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 76,11 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,9 dolara.

Cijene su jučer pale nakon što su Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici odlučili dodatno smanjiti opskrbu u prvom tromjesečju za dodatnih de facto 700 tisuća barela dnevno, kada se uzmu u obzir važeća saudijska i ruska ograničenja koja će biti produljena.

OPEC+ proizvodi više od 40 posto svjetske nafte i smanjuje opskrbu kako bi podupro cijene koje su se spustile s gotovo 100 dolara prema 80 dolara po barelu pod pritiskom zabrinutosti za gospodarski rast u uvjetima podignutih kamatnih stopa.

Odluka grupe izazvala je među trgovcima skepsu i konfuziju, budući da će proizvođači opskrbu smanjivati dobrovoljno. Analitičari su bili očekivali da će tržištu uskratiti puno više barela i da će inzistirati na poštivanju dogovora.

Odluka “neće stišati (…) konfuziju na naftnom tržištu kojem će trebati tjedni i mjeseci da dokuči kako stvari stoje, i to pod uvjetom da izvješća koja će proizvođači sami sastavljati budu uistinu vjerodostojna”, objašnjava raspoloženje među trgovcima analitičar PVM-a John Evans.

“Istinsku nadu za dugoročnu ravnotežu na tržištu pružilo bi samo dramatično poboljšanje globalnih gospodarskih podataka na početku nove godine”, izjavio je u petak izvršni direktor Onyx Capital Grupe Greg Newman.

“Tržišta su možda uračunala u cijene dodatno značajno smanjenje opskrbe, ali (odluka) jednostavno nije ispunila ta očekivanja”, dodao je analitičar Craig Erlam iz OANDA-e.

Podaci iz globalne industrije pokazali su slabost i u studenom zbog posustale potražnje. Aktivnost u industriji eurozone ponovo se smanjila, izvijestio je S&P Global, a iz kineskog gospodarstva stižu mješoviti signali, napominje Reuters.

U međuvremenu je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na početku dvotjednog summita COP28, koji se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, poručio da izgaranje fosilnih goriva ne bi trebalo imati mjesta u budućnosti.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 1,11 dolar, na 85 dolara. (H)

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design