Cimos dio proizvodnje seli u Hrvatsku

In Zaposlenost / plaće
1_cimos

Koparski Cimos, kojega je ove godine kupio talijanski fond Palladio Finanziaria, preselit će manji dio proizvodnje iz Slovenije u Hrvatsku, prenose u srijedu slovenski mediji, što u novoj upravi koju vodi direktor Gino Berti ne komentiraju.

Ljubljanski Dnevnik navodi da je uprava Cimosa pod novim vlasnicima nastavila program poslovnog i kadrovskog restrukturiranja u okviru kojega je, među ostalim, oko 150 radnika u proizvodnji, ali i upravi i stručnim službama, odredila kao tehnološki višak.

Najviše otpuštanja predviđa se u pogonu Cimosa u mjestu Senožeče, gdje se odvija završna obrada raznih automobilskih dijelova, a budući da se iste operacije obavljaju i u Cimosovim pogonima u Istri ti će se poslovi vjerojatno izmjestiti u Hrvatsku, navodi Dnevnik koji se poziva na izvore upoznate sa situacijom u Cimosu.

Delo pak donosi kako vlasnici u prvom kvartalu iduće godine namjeravaju prodati Cimosov pogon Kinematika u kojem je zaposleno gotovo 200 radnika, na poslovima izrade pedalnih sklopova i kočionih mehanizama, o čemu se vode pregovori sa zainteresiranim kupcem.

Cimos je ove godine kupio talijanski fond Palladio Finanziaria preuzevši obvezu servisiranja duga od 110 milijuna eura. Većinski vlasnik donedavno je bila država sa svojim fondovima. Zadnjih desetak godina broj zaposlenih u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji smanjen je s više od 7000 na sadašnjih oko 4000, od čega je u Sloveniji, gdje je sjedište tvrtke, zaposlenih oko 1500 djelatnika.

Restrukturiranja i smanjenje broja zaposlenih talijanski su vlasnici najavili već prilikom preuzimanja tvtke u Kopru kojoj su u postupku sanacije kreditori prije toga otpisali 130 milijuna eura dugovanja.

U kolovozu je tako zatvoren Cimos Zenica u BiH s oko 130 zaponih te Cimos Sečanj s isto toliko zaposlenika, a oni koji izgube posao u Sloveniji dobit će u skladu s dogovorom vlasnika i poslodavaca otpremninje 15 posto veće od onih koje predviđa zakon.

Cimos je lani imao 270 milijuna prihoda i 68 milijuna eura gubitka.

Uz program kadrovskog i poslovnog restrukturiranja novi vlasnici tvrtku, koja trenutno ima dovoljno narudžbi, namjeravaju specijalizirati za područje izrade turbopunjača. (H)

You may also read!

dragan-kovacevic

Na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu izabran najbolji pršut

Na desetom izdanju manifestacije Dani hrvatskog pršuta, koja se danas i sutra održava u Zagrebu u organizaciji Klastera hrvatskog

Read More...
Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Maistra Hospitality Group, vodeća hrvatska turistička kompanija u luksuznom segmentu ponude, predstavila je vrhunsku monografiju „OKUSI ISTRE / FLAVOURS

Read More...
Top of the Funds

Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini

Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručene su godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design