Crobexi oslabili, promet porastao

In Financije i gospodarstvo
crobex

Uz oporavak prometa, na Zagrebačkoj se burzi prošloga tjedna Crobex indeks ponovno spustio ispod razine 1.900 bodova, dok je u fokusu investitora bila dionica Valamar Rivijere, čija je cijena dosegnula novu rekordnu razinu.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,23 posto, na 1.896 bodova, a Crobex10 za 0,18 posto, na 1.124 boda.

Ipak, mjesec kolovoz indeksi su završili s blagim porastom – Crobex za 0,41 posto, a Crobex10, za 0,8 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 31,6 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više nego tjedan dana ranije.

“Protekli tjedan na domaćem tržištu obilježila je likvidnost viša od prosjeka zadnjih nekoliko mjeseci i viša od očekivanja, a najveći doprinos dala je dionica Valamar Riviere, koja je svaki dan bila najtrgovanija”, kazao je Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Dionicom Valamara bilo je ostvareno 14,45 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 3,8 posto, na 47,45 kuna, novu rekordno visoku razinu.

Trgovanjem višim od prosjeka može se pohvaliti i dionica HT-a, koja je uz Valamar, većinu tjedna provela kao druga najtrgovanija dionica, dodaje Jurić.

Dionicom HT-a ostvareno je 4,15 milijuna kuna prometa, a cijena joj se spustila 1,1 posto, na 179 kuna.

Nešto veći prometi ostvareni su povlaštenim izdanjem Adrisa – 3,2 milijuna kuna i Ericssona Nikole Tesle – 2 milijuna kuna.

Pritom je cijena povlaštenog izdanja Adrisa pala 0,55 posto, na 453,5 kuna, a Ericssona za 1,23 posto, na 1.200 kuna.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom Zagrebačke banke, čija je cijena oslabila 0,76 posto, na 53,49 kuna.

Od važnijih korporativnih vijesti Jurić ističe da je skupština Janafa u utorak izglasala isplatu dividende od 165 kuna po dionici, odnosno da će se dioničarima isplatiti 166 milijuna kuna, a ostatak prošlogodišnje dobiti od 101 milijun kuna zadržati u temeljnom kapitalu.

Ta vijest nije utjecala na cijenu dionice Janafa, koja je ostala nepromijenjena na tjednoj razini, na 5.700 kuna.

“Cijena dionice Luke Rijeka od utorka nadalje rasla je svaki dan, a razlog možemo potražiti između ostaloga i u objavi poljske kompanije OT Logistics koja je potvrdila da je jedina dala ponudu za kupnju 12 posto dionica ove riječke kompanije za 79 milijuna kuna, s čime bi svoj vlasnički udio povećali na 33 posto”, navodi Jurić.

Dionica Luke Rijeka poskupila je na tjednoj razini nešto više od 2 posto, na 50 kuna.

Od ukupno 63 dionice kojima se protekloga tjedna trgovalo, cijena njih 29 je porasla, a 34 pala.

Među likvidnijim izdanjima najveća dobitnica bila je dionica Maistre, s rastom cijene za 6,7 posto, na 333 kune.

Najviše je, pak, potonula cijena dionice Petrokemije, za 20 posto, na 11,8 kuna.

Uprava Petrokemije sazvala je za 11. listopada izvanrednu glavnu skupštinu. Predlaže se pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala s 386,14 milijuna kuna, za 343,23 milijuna kuna, na 42,9 milijuna kuna, isključivo radi pokrića gubitaka i izravnavanja niže vrijednosti u svrhu sanacije društva.

Pritom će nominalni iznos redovne dionice sa 30 kuna biti smanjen na 3,333 kuna. Kako je to ispod nominalnog iznosa propisanog Zakonom o trgovačkim društvima od 10 kuna, izvršit će se spajanje dionica na način da se tri dionice pojedinačne nominalne vrijednosti 3,333 kune spoje u jednu redovnu dionicu nominalne vrijednosti od 10 kuna.

“Sljedeći tjedan Državni zavod za statistiku objavit će informacije o noćenjima i dolascima turista za srpanj ove godine, odnosno za prvih sedam mjeseci. Bit će zanimljivo pratiti kako će se rezultati špice turističke sezone odraziti na promet i cijene dionice turističkih kompanija koje su ovaj tjedan bile hit na burzi”, zaključuje Jurić. (H)

You may also read!

dragan-kovacevic

Na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu izabran najbolji pršut

Na desetom izdanju manifestacije Dani hrvatskog pršuta, koja se danas i sutra održava u Zagrebu u organizaciji Klastera hrvatskog

Read More...
Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Maistra Hospitality Group, vodeća hrvatska turistička kompanija u luksuznom segmentu ponude, predstavila je vrhunsku monografiju „OKUSI ISTRE / FLAVOURS

Read More...
Top of the Funds

Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini

Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručene su godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design