Prvi put je festival ”Vino Dalmacije” u Splitu 22. i 23. 10. 2021., dobio i jesensko izdanje, ovaj put pod nazivom ”Dalmatinske vinske ikone.
S obzirom da je proljetno izdanje sajma namijenjeno pripremi turističke sezone, jesensko je bilo namjenjno nadolazećoj sezoni poklona i najvažnijih obiteljskih blagdana kao i brojnim drugim posebnim prilikama koje obilježavaju kraj godine. Vinari Dalmacije pokazali su najbolje iz svojih vinarija. Vina su to koja mogu dozrijevati dugo i čuvati se više godina. Zatim, to su vina koja su na raznim natjecanjima osvojila najviše ocjene.
Dan uoči kušanja, 22. listopada održane su vinske radionice koje su vodili Branimir Vukšić, Manuela Plohl, Kruno Filipović, Monika Prović i Saša Špiranec.
Radionice “Dalmatinski rosé – Dalmacija je hrvatska Provansa”; Branimir Vukšić,” Odležana bijela vina Dalmacije kolekcionarske vrijednosti”; Monika Prović, “Male sorte s velikim potencijalom – autohtone sorte s autentičnim pečatom Dalmacije”; Kruno Filipović,” Plavac, babić i tribidrag/crljenak – tri lokomotive crnih sorti”; Saša Špiranec i u subotu 23. 10. “Decanterovi laureati – kušanje vina koja su osvojila zlatne i platinaste medalje na poslijednjem DWWA natjecanju”; Manuela Plohl.
Drugog dana manifestacije kušalo se najbolja vina 45 vinara koji su iz svih dijelova Dalmacije donjeli po jednu ili najviše dvije etikete. Predstavljanjem samo posebnih vina, vinari su htjeli skrenuti pažnju javnosti i medija na iznimnu koncentraciju kvalitete koja je posljednjih godina u Dalmaciji vidljiva, a zatim na sortnu i stilsku raznolikost, te autentičnost vina. Naime, u Hrvatskoj niti jedna regija nema sortno i stilsko bogatstvo kao Dalmacija, jer broj autohtonih sorti u Dalmaciji nadmašuje ukupan broj autohtonih sorti svih ostalih regija zajedno. Stoga je manifestacija Dalmatinske vinske ikone bilo uzbudljivo događanje ekskluzivnog karaktera na kojem su posjetitelji mogli na jednom mjestu kušati najvažnija vina Dalmacije i razgovarati s vinarima osobno a ne kao na nekim drugim vinskim sajmovima gdje vina rastaču unajmljeljeni studenti. Među ostalima kušalo se i Tomić Veliki Plavac mali 2011, Hvar Hills Pharos Maximvs 2013., Grgić Pošip 2019., Gracin Babić 2016., Zlatan otok Zlatan Plavac Grand Select 2013., Grabovac Modro jezero Riserva 2016., Stina Pošip Majstor 2019., Rizman Nonno 2019., Toreta Pošip sur lie 2017., Birin Babić 2016., Glavić Martin Cabernet Sauvignon 2017., Ante Sladić Lasina 2018., Škaulj Carl Gustaf 2016., Blato 1893 Notturno 2018., Carić Veli Visko 2018., Kastel Sikuli Kaštelanski crljenak 2018., Boškinac Cuvee 2016., PZ Nerica Mindel., Kraljevski vinogradi Crljenak 2016., Krolo Pošip 2019., Kuća sretnog čovjeka Pribidrag 2016., Livaić Babić Templar Aurum 2016., Markus Babić 2018., Matela Crljenak kaštelanski Tradicija 2018., Matošin Babić 2017., Zadruga Neretvanski branitelj Opus plavac mali 2017., Prović Naron 2018., Provin Merlot 2017., Skaramuča Dingač Elegance 2016., Vuina Crljenak Štafileo 2016., Zore Malvasija dubrovačka 2019., Bora Cuvee 2017. i Prgin Babić 2016.
Predsjednik udruge vinara Dalmacije Leo Gracin rekao je: “Želimo našim suradnicima i kupcima omogućiti da na jednom mjestu nađu svoje favorite i izaberu vina u kojima će uživati ili ta vina ponuditi u svojim restoranima, vinotekama ili distribuciji. Dalmatinski vinari, uz podršku Sveučilišta u Splitu, Ministarstvom poljoprivrede, dalmatinskih županijama i HGK su pripremili ovaj događaj uživanja u dalmatinskim vinima.’’
Pripremio: Tomislav Radić
Foto: Ante Gusić