Digitalizacija štedi resurse i podiže kvalitetu

In Konferencije / savjetovanja
Digital

„Digitalizacija je odgovor na rastuće troškovne pritiske, kraće cikluse inovacija, povećanu kvalitetu, složenije, prilagođenije i povezanije proizvode, kao i na potrebu za učinkovitijom potrošnjom energije i resursa,“ rekla je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac povodom konferencije Nordijska industrijska učinkovitost održane danas u HGK, na kojoj su predstavljeni primjeri iz prakse u području automatizacije i digitalizacije te pametnih sustava za učinkovito korištenje energije.

„Europska unija ima najambiciozniju klimatsku politiku na svijetu, a provedba ove politike do 2030. godine posebno se snažno oslanja se na inovacije i tehnološka rješenja te zajedničko djelovanje svih sektora. Za odabir odgovarajućih rješenja koja će nam omogućiti dostizanje zahtjevnih klimatsko-energetskih ciljeva, od iznimne je važnosti ulaganje u razvoj temeljen na Industriji 4.0, odnosno digitalizaciji, koja je već pronašla svoje mjesto u energetici,“ rekla je Šćulac Domac.

„Kompanija ABB provela je digitalnu transformaciju u komunalnom i transportnom sektoru, kroz primjenu digitalne automatizacije, robotike te umjetne inteligencije. Digitalizirano je 70 milijuna uređaja u zadnjih 10 godina, analiziramo velike količine podataka i klijentima predlažemo napredne usluge te provodimo analizu produktivnosti s ciljem radne optimizacije“, istaknuo je Mario Corsi, direktor ABB Italy, tehnološkoga lidera u područjima komunalnih, infrastrukturnih te transportnih djelatnosti.

Tehnološki razvoj i digitalizaciju te kako finska Nokia vidi 4.0 industrijsku revoluciju predstavio je Tomislav Boroša, menadžer u Nokiji. Naveo je primjer tvornice hardverskih komponenata za bazne stanice u Oulu u području arktičkog kruga u Finskoj. „Tvornica je fleksibilna kako bi se linije mogle brzo adaptirati za potrebe kupaca. Vjerujemo da je ključ u uvođenju interneta stvari, senzora te obrade u realnom vremenu, a od posebne će važnosti za nove poslovne modele u industriji biti korištenje fleksibilne mobilne tehnologije temeljene na 5G mreži, koja će biti ključ za digitalizaciju proizvodnje“, istaknuo je Boroš.

„Certificiramo i uspoređujemo rad kompanija s obzirom na svjetske prakse. Procese certificiranja smo digitalizirali. Stvorili smo platforme za komunikaciju za klijente te za njih razvijamo i digitalne usluge“, istaknuo je Ranko Režek, direktor DNV GL Adriatica te je predstavio platformu za uspoređivanje s konkurencijom prema normama kvalitete – Lumina.

You may also read!

dalmatia

U Segetu Donjem otvoren prvi Dalmatia Boat Show

U Marini Baotić​ u Segetu Donjem, nedaleko Trogira u četvrtak je otvoren prvi ​međunarodni sajam nautike Dalmatia Boat Show,

Read More...
Valamar

Valamar i SeekandHit osvojili nagradu za najbolju digitalnu kampanju u Hrvatskoj

Valamar i agencija za digitalni marketing SeekandHit osvojili su nagradu za najbolju digitalnu kampanju, Best in Show, na dodjeli

Read More...
JANAF

Konferencija Janafa: Uložit će se 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike

Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design