Dioničari Fortenove izglasali prijenos dionica Mercatora na Fortenovu

In Strateški savezi
Fortenova grupa

Fortenova grupa je objavila da su njeni dioničari u petak na skupštini imatelja depozitarnih potvrda izglasali sve predložene odluke, među ostalim, i one koje se odnose na prijenos Mercatora na Fortenova grupu, a očekuju da do kraja ožujka Mercator postane dio Fortenove.

“Dioničari su na današnjoj Skupštini imatelja depozitarnih potvrda izdanih od strane Fortenova Group STAK Stichting održanoj u Nizozemskoj, izglasali sve predložene odluke, između ostalih, i one koje se odnose na konsolidaciju poslovanja Fortenova grupe vezano uz prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator s Agrokora na Fortenova grupu”, navodi se u priopćenju.

Fortenova grupa je, kako se nadalje navodi, dobila i odobrenje za proširenje postojećeg financijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 milijuna eura, a koje će Fortenova koristiti za kreditiranje Mercatora “u svrhu refinanciranja Mercatorovog duga prema bankama”.

Zamjenom dionica u Mercatoru udio Sberbanka u Foretnovi raste na 44 posto

Dioničari su odlučili i o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru, i to za udjele u Fortenova grupi – time se na Fortenovu prenosi 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu Sberbanka, dok istodobno udio Sberbank u vlasništvu Fortenove raste na 44 posto.

Fortenova u priopćenju podsjeća da je 5. ožujka ove godine Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije odobrila namjeru stjecanja kontrole Fortenova grupe nad društvom Poslovni sistem Mercator Ljubljana na tržištu Republike Srbije, čime su ostvarene sve preostale ključne pretpostavke za skori prijenos dionica Mercatora na Fortenova grupu.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Perušk u priopćenju je zahvalio dioničarima koji su “prepoznali važnost predloženih odluka za budućnost Fortenova grupe i kroz njihovo izglasavanje dali podršku za realizaciju planova kojima ojačavamo naše poslovanje i učvršćujemo položaj najvećeg poslodavaca u južnoj i jugoistočnoj Europi”.

“Uz ove odluke dioničara i prošlotjedno odobrenje regulatora u Srbiji, više ne postoje nikakve formalne prepreke da Mercator do kraja ovoga mjeseca postane dio Fortenova grupe”, smatra Peruško, objašnjavajući kako sada slijedi sklapanje aranžmana i ugovora kojima će odluke Skupštine provesti u djelo.

“U prethodnom razdoblju detaljno smo pripremili korake koji sada idu u operacionalizaciju, a kojima ćemo, kao što smo već isticali, u kompaniji provesti konsolidaciju na nekoliko razina – u vlasništvu unutar Grupe, u kreditiranju Grupe te, na koncu, u maloprodaji u cijeloj regiji. Time ćemo konačno moći početi koristiti sve sinergijske prednosti i ojačavati naše pozicije u maloprodaji na svim tržištima”, rekao je Peruško.

“Prijenos Mercatora ujedno znači i zaključenje svih preostalih obveza iz Nagodbe vjerovnika, čime će, na moje veliko osobno zadovoljstvo, nakon točno četiri godine postupak izvanredne uprave u Agrokoru biti uspješno okončan“, istaknuo je Peruško.

Podsjetimo, Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) bila je zaplijenila dionice Mercatora radi osiguranja naplate prekršajne kazne izrečene krajem prosinca 2019., što je blokiralo prijenos Mercatora na grupu Fortenova. No, Vrhovni sud Republike Slovenije je u srpnju prošle godine donio presudu temeljem koje dionice Mercatora bez odlaganja moraju biti vraćene Agrokoru, proglasivši odluku AVK-a nezakonitom jer nije imala zakonski temelj za izdavanje rješenja o oduzimanju dionica.

U međuvremenu, u rujnu lani Europska komisija bezuvjetno je, u skladu s Uredbom EU-a o koncentracijama, odobrila Fortenovi stjecanje kontrole nad Mercatorom, smatrajući da transakcija ne izaziva zabrinutost u pogledu tržišnog natjecanja u Europskom gospodarskom prostoru.

Sada bi se Mercator ponovno uključio u istu grupu društava kojoj je pripadao od 2014. godine (kada je Agrokor stekao kontrolu nad Mercatorom) do travnja 2019. kada je na Fortenovu u sklopu restrukturiranja koncerna prenesena sva ostala imovina Agrokora, osim Mercatora.

U Upravni odbor Fortenove imenovana tri neizvršna člana

Iz Fortenove u današnjem priopćenju prenose i kako su, osim odluka vezanih uz Mercator, dioničari na skupštini odobrili da u Upravni odbor Fortenova grupe kao neizvršni članovi budu imenovani Roman Goltsov, Daniel Gusev i Damir Spudić.

Goltsov je trenutno na poziciji višeg izvršnog direkstora i rukovoditelja sektora strukturiranih financija unutar Odjela korporativnih zajmova Sberbanka. U toj ulozi izravno rukovodi timovima za izvršenje različitih kompleksnih transakcija restrukturiranja, projektnog i financiranja preuzimanja kompanija. Uz financijsku ekspertizu, stručnjak je i za poslovanje u naftnom i plinskom sektoru u kojem je na projektima širom svijeta proveo veliki dio karijere.

Gusev je partner u Gauss Venturesu, europsko-američkom fondu rizičnog kapitala. Iskusan je poduzetnik na području inovacija u financijskim uslugama, vodio je razvoj proizvoda u financijsko-tehnološkim start-up tvrtkama te bio konzultant i voditelj brojnih projekata razvoja novih proizvoda u financijskim institucijama.

Damir Spudić je član Uprave i glavni financijski direktor tvrtke Energia naturalis (ENNA) te glavni financijski direktor ENNA grupe. Ujedno je i član Nadzornog odbora Pevexa i Luke Ploče, a sudjelovao je i u financijskoj stabilizaciji i uspješnom restrukturiranju Petrokemije, navodi se u priopćenju.

Prihvaćanjem novih članova Upravnog odbora na snagu je stupila i ostavka koju je na poziciju neizvršnog člana Upravnog odbora podnio Miodrag Borojević te su time ujedno prestale i njegove druge obveze u organima upravljanja u pojedinim društvima Fortenova grupe, zaključuje se u priopćenju. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design