EBRD očekuje snažan rast dobiti u 2016. godini

In Krediti za poduzetništvo
EBRD

U Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) očekuju da će 2016. godinu završiti s neto dobiti u visini približno milijarde eura, što bi bilo povećanje od oko 25 posto u odnosu na godinu ranije, izvijestili su u ponedjeljak iz EBRD-a.

Time bi EBRD-ova neto dobit u 2016. bila gotovo dvostruko veća od prosječne godišnje dobiti u proteklih 10 godina, koja je iznosila 534 milijuna eura, navodi se dalje u priopćenju europske institucije, aktivne u gospodarstvima 36 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

U 2015. godini ostvarena je neto dobit od 802 milijuna eura, podsjećaju u priopćenju.

“Snažni financijski prinosi omogućuju EBRD-u kontinuirano visoku razinu ulaganja i u idućim godinama”, napominje EBRD-ov viši potpredsjednik, financijski i poslovni direktor Andras Simor.

Procjena osjetno veće dobiti u 2016. podudarila s nastavljenim rekordnim ulaganjima, u 378 projekata u vrijednosti 9,4 milijardi eura, na razini rekordne 2015. godine.

U banci napominju i da su unatoč otežanim tržišnim uvjetima u proteklih pet godina bilježili prosječnu stopu povrata kapitala (ROE) od 5,5 posto.

Udio nenaplativih u ukupnim zajmovima krajem 2016. godine smanjio se na 5,5 posto, s 5,9 posto u godini ranije, stoji u EBRD-ovu priopćenju.

EBRD-ovi dužnički papiri i dalje su ocijenjeni najvišom ocjenom AAA koju su u 2016. potvrdile sve tri vodeće svjetske agencije za dodjelu rejtinga, navodi se u priopćenju.

U prošloj su godini pojačali ulaganja u tri ključna strateška područja. “U 2016. su provedena 93 projekta u lokalnim valutama, u usporedbi s njih 80 u godini ranije. Također je zadržana snažna razina ulaganja u malo poduzetništvo, koje se smatra ključnim za osiguranje temeljne snage gospodarstva i pružanje prilika za zapošljavanje”, napominje se u priopćenju.

EBRD je povećao broj projekata u zemljama koje su još uvijek suočene sa značajnim tranzicijskim izazovima, na 114 operacija u 2016., sa 102 u godini ranije.

Odražavajući primjenu pristupa – tranzicije na ‘zelenu’ ekonomiju – udio EBRD-ova financiranja na projekte vezane za okoliš uvećan je na 33 posto u odnosu na ukupna ulaganja, s 31 posto u godini ranije, navodi se u priopćenju. Dodaju i da su ta financiranja uključivala projekte energetske učinkovitosti, klimatske otpornosti i učinkovitosti resursa.

Napredak je ostvaren i u financiranju programa ciljanih na rodnu ravnopravnost, čiji je broj povećan na 29 u 2016. godini, s 23 u godini ranije, navodi se u EBRD-ovu priopćenju. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design