Elektronička usluga ‘e-Upisi u odgojno-obrazovne ustanove’ za lakši i brži upis u željenu ustanovu

In Obrazovna rješenja
Gršić

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva predstavio je danas u Zagrebu projekt pod nazivom „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“. Usluga e-Upisi u odgojno-obrazovne ustanove dostupna je na platformi e-Građani, a omogućuje brz i jednostavan upis u željenu odgojno-obrazovnu ustanovu u Republici Hrvatskoj. Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET.

„S obzirom na važnost kao i značajan potencijal u broju korisnika elektroničkih usluga u sustavu obrazovanja, prepoznata je potreba informatizacije i povezivanje procesa od upisa u ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja do prijava na visoka učilišta, odnosno informatizacije sustava obrazovanja odraslih. Cilj je da se roditeljima, učenicima i studentima omogući brz upis u željenu ustanovu bez nepotrebnih administrativnih poslova koji se mogu izbjeći korištenjem već postojećih podataka iz svih relevantnih institucija. Ovom kompleksnom elektroničkom uslugom upisa, građanima će se omogućiti pokretanje jednog zahtjeva na jednom mjestu s bilo kojeg uređaja i njegova potpuna obrada, neovisno o broju ustanova i poslovnih procesa koji su uključeni u njegovo rješavanje. Za upis u vrtiće važno je napomenuti kako ne provode svi vrtići upise kroz ovaj sustav. Neki vrtići u svojim sredinama, gradovima imaju vlastita rješenja i aplikacije za upis. S obzirom da se upisi provode, ovisno o odlukama lokalne samouprave od travnja do srpnja tekuće godine, redovito će se ažurirati na portalu e-Građani popis vrtića i ostalih odgojno-obrazovnih ustanova koje provode e-Upise putem usluge e-Upisi u odgojno-obrazovne ustanove“, istaknuo je Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

Ovom uslugom osigurava se još veća dostupnost javnih usluga građanima, smanjuje administrativni teret i troškovi za građane te postiže veća ekonomičnost i učinkovitost u radu javne uprave.

„CARNET je jedna od ključnih ustanova u digitalnoj transformaciji obrazovnoga sustava te pružamo podršku nizu projekata usmjerenih prema razvoju društva u kojemu je tehnologija u službi i po mjeri čovjeka. Projekt e-Upisi upotpunjuje proces digitalne transformacije obrazovnoga sustava te smo kao partner u projektu zaduženi za izradu cjelovitoga rješenja koje obuhvaća snimanje poslovnih procesa i izradu referentnih modela, definiranje arhitekture informacijskog sustava i razvoj kompleksnih elektroničkih usluga u sustavu e-Građani. Uz to, osiguravamo izradu obrazovnih sadržaja i provedbu edukacije korisnika pojedinih sustava, a naš Helpdesk pruža podršku za gotovo sve usluge“, naglasio je Hrvoje Puljiz, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt je ukupno vrijedan 40.002.019,64 kuna od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje.

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design