Erste banka povećava kamatne stope na depozite građana i gotovinske kredite

In Bankarstvo
Erste

Erste banka od 1. svibnja tekuće godine povećava kamatne stope na novougovorene depozite građana u eurima i dolarima, u prosjeku za jedan postotni bod.

Radi se o prvom povećanju kamatnih stopa na depozite u svim valutama nakon 2009. godine, a ovisno o modelu i ročnosti štednje, nove kamatne stope kretat će se u rasponu od 0,3% do 1,5%, u odnosu na 0,02% do 0,1%, koliko one trenutačno iznose. Nove kamatne stope primjenjivat će se i na postojeće oročene depozite od datuma sljedećeg automatskog prolongata, ako je isti ugovoren.

Za modele standardne i rentne štednje, nove kamatne stope iznosit će od 0,3% na razdoblje štednje od jedan do 12 mjeseci, pri čemu minimalna ročnost za ove modele štednje u eurima iznosi 12 mjeseci. Za štednju u dolarima i ostalim valutama minimalna ročnost iznosi jedan mjesec za standardnu štednju, odnosno tri mjeseca za rentnu štednju.

Na depozite ovih modela ročnosti od 12 do 24 mjeseca nova kamatna stopa iznosit će 1%, na rok do 36 mjeseci 1,3% te na rokove dospijeća veće od 36 mjeseci 1,5%. Aktivna štednja uz premiju nosit će kamatnu stopu od 0,3% za razdoblje od 6 do 12 mjeseci, 1% za rok do 24 mjeseca te 1,3% za rok dospijeća od, za ovaj model maksimalnih, 36 mjeseci. Kamatna stopa za Medo Štedo dječju štednju te Erste Club štednju za mlade, za sve će ročnosti iznositi 1,5%.

Ukupni volumen depozita građana na kraju 2022. godine iznosio je 5,9 milijardi eura, što predstavlja porast od 25% u odnosu na godinu ranije.

Istovremeno se od 25. travnja 2023. povećavaju i kamatne stope za sve modele novougovorenih gotovinskih kredita, u prosjeku za 0,7 postotnih bodova. Standardni modeli gotovinskih kredita imat će tako fiksnu kamatnu stopu u rasponu od 5,9 do 6,4%, u odnosu na dosadašnjih 4,99 do 5,49%. Modeli gotovinskih kredita za umirovljenike imat će fiksnu kamatnu stopu od 5,5%, u odnosu na dosadašnjih 4,99%. Kamatne stope na gotovinske krediti uz osiguranje otplate, ovisno o rejtingu klijenata, kretat će se u rasponu od 5,2 do 5,7%, u odnosu na 4,49 do 4,99%, koliko su iznosile do sada.

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design