Erste banka povećava kamatne stope na depozite građana i gotovinske kredite

In Bankarstvo
Erste

Erste banka od 1. svibnja tekuće godine povećava kamatne stope na novougovorene depozite građana u eurima i dolarima, u prosjeku za jedan postotni bod.

Radi se o prvom povećanju kamatnih stopa na depozite u svim valutama nakon 2009. godine, a ovisno o modelu i ročnosti štednje, nove kamatne stope kretat će se u rasponu od 0,3% do 1,5%, u odnosu na 0,02% do 0,1%, koliko one trenutačno iznose. Nove kamatne stope primjenjivat će se i na postojeće oročene depozite od datuma sljedećeg automatskog prolongata, ako je isti ugovoren.

Za modele standardne i rentne štednje, nove kamatne stope iznosit će od 0,3% na razdoblje štednje od jedan do 12 mjeseci, pri čemu minimalna ročnost za ove modele štednje u eurima iznosi 12 mjeseci. Za štednju u dolarima i ostalim valutama minimalna ročnost iznosi jedan mjesec za standardnu štednju, odnosno tri mjeseca za rentnu štednju.

Na depozite ovih modela ročnosti od 12 do 24 mjeseca nova kamatna stopa iznosit će 1%, na rok do 36 mjeseci 1,3% te na rokove dospijeća veće od 36 mjeseci 1,5%. Aktivna štednja uz premiju nosit će kamatnu stopu od 0,3% za razdoblje od 6 do 12 mjeseci, 1% za rok do 24 mjeseca te 1,3% za rok dospijeća od, za ovaj model maksimalnih, 36 mjeseci. Kamatna stopa za Medo Štedo dječju štednju te Erste Club štednju za mlade, za sve će ročnosti iznositi 1,5%.

Ukupni volumen depozita građana na kraju 2022. godine iznosio je 5,9 milijardi eura, što predstavlja porast od 25% u odnosu na godinu ranije.

Istovremeno se od 25. travnja 2023. povećavaju i kamatne stope za sve modele novougovorenih gotovinskih kredita, u prosjeku za 0,7 postotnih bodova. Standardni modeli gotovinskih kredita imat će tako fiksnu kamatnu stopu u rasponu od 5,9 do 6,4%, u odnosu na dosadašnjih 4,99 do 5,49%. Modeli gotovinskih kredita za umirovljenike imat će fiksnu kamatnu stopu od 5,5%, u odnosu na dosadašnjih 4,99%. Kamatne stope na gotovinske krediti uz osiguranje otplate, ovisno o rejtingu klijenata, kretat će se u rasponu od 5,2 do 5,7%, u odnosu na 4,49 do 4,99%, koliko su iznosile do sada.

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design