Europske banke pod pritiskom zbog financiranja nafte i plina

In Bankarstvo
banke

Europske banke mogle bi ugroziti plan o svođenju emisije ugljika neto na nultu i o pojačanoj upotrebi obnovljive energije ako ove godine ne prestanu izravno financirati nova naftna i plinska polja, upozorila je skupina investitora.

Obustavu izravnog financiranja novih polja zatražila je u pismu čelnicima britanskog Barclaysa, Deutsche Banka i francuskih BNP Paribasa, Credit Agricolea i Societe Generalea skupina “odgovornih” ulagača ShareAction, koja upravlja imovinom vrijednom 1,5 bilijuna dolara.

Objasnili su da pet banaka i britanski HSBC smatraju najvećim europskim financijerima vodećih naftnih i plinskih kompanija koje su povećale proizvodnju od 2016. do 2021.

Udruga je koordinirala sastavljanje pisma, izvijestivši da su među potpisnicima investicijske tvrtke nizozemska državna osiguravateljska tvrtka Aegon Asset Management, globalna financijska tvrtkaLa Francaise Asset Management i britanski Local Government Pension Scheme.

HSBC je u prosincu priopćio da će prestati izravno financirati nova naftna i plinska polja, pridruživši se bankama koje su već ograničile takvo financiranje, primijetio je ShareAction.

“Ulagači upozoravaju ove banke da će se sučeliti sa sve većim pritiskom ako uskoro ne poduzmu mjere kako bi prestali financirati nove projekte nafte i plina”, rekla je Jeanne Martin iz ShareActiona.

Glasnogovornik Barclaysa rekao je da banka vjeruje da najveću promjenu mogu napraviti bude li radila s kupcima i klijentima u prijelazu na gospodarstvo s niskom razinom ugljika.

“To uključuje i mnoge naftne i plinske tvrtke koje su aktivno angažirane i ključne za tranziciju”, ustvrdio je glasnogovornik, dodavši da Barclays smanjuje financiranje emisija.

BNP Paribas je u elektronskoj poruci naveo da je siječnju najavio nove ciljeve za “ubrzanje prijelaza na gospodarstvo s niskom razinom ugljika”, uključujući prekid financiranja novih istraživanja i proizvodnje nafte i plina i smanjenje izloženosti plinu.

Credit Agricole je priopćio da je već okončao financiranje novih projekata vađenja nafte i da ima u planu postići ugljičnu neutralnost do 2050.

Societe Generale je odbio dati komentar, ali njegov je glasnogovornik rekao da će banka analizirati pismo nakon što ga njezini čelnici dobiju. Ukazao je na bančine ciljeve o smanjivanju izloženosti proizvodnji nafte i plina do 2025. godine.

Deutsche Bank je priopćila da je od 2016. “značajno smanjila” angažman u sektorima s intenzivnom emisijom ugljika i da je dogovorila ciljeve za smanjenje financiranih emisija do 2030. i do 2050.

“Usredotočeni smo na potporu našim klijentima u njihovoj transformaciji prema ugljičnoj neutralnosti”, priopćila je banka putem elektronske pošte.

Iako banke postrožuju kriterije za odobravanje zajmova za fosilna goriva, slijedom obećanja da će smanjiti financirane emisije ugljika na nulu do 2050., ekološke skupine kažu da čine premalo i prekasno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je 2021. da ulaganja u nove projekte opskrbe naftom, plinom i ugljenom moraju biti obustavljena da bi emisija štetnih plinova do sredine stoljeća bila svedena neto na nulu. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design