Europske turističke agencije potpisuju kodeks ponašanja o razmjeni podataka

In Iz svijeta
eu

Europskih 20 turističkih organizacija i udruženja potpisat će Kodeks ponašanja o razmjeni podataka u sektoru turizma, koji bi kao odgovor na digitalnu tranziciju turističke industrije trebao pomoći u izgradnji povjerenja i poticanju dijeljenja podataka, poručili su iz europskog udruženja ECTAA.

ECTAA ili Europsko udruženje putničkih agenata i touroperatora jedno je supotpisnika tog Kodeksa, koji se time odnosi i na članice ECTAA-e, pa tako i na Udrugu hrvatskih putničkih agencija (UHPA) čiji su predstavnici aktivni u radnim tijelima ECTAA-e, koja predstavlja oko 80 000 putničkih agenata i touroperatora u Europi.

“Podaci povezani s turizmom postaju sve važniji i bitan su resurs za poticanje konkurentnosti, inovacija i otvaranja radnih mjesta u sektoru. S obzirom da turizam čini 10 posto BDP-a Europske unije, razvoj podatkovne ekonomije u turizmu na razini EU-a je ključan. Stvaranjem i potvrđivanjem ovog Kodeksa ponašanja, europski dionici postavljaju uvjete za usklađene i operativne alate za razmjenu podataka povezanih s turizmom”, naglašavaju iz ECTAA-e.

Određivanjem zajedničkih načela, poput interoperabilnosti, sigurnosti i odgovornosti, Kodeks treba pridonijeti i izgradnji povjerenja između dionika u turizmu te definira i smjernice za dijeljenje podataka, pridonoseći arhitekturi za razmjenu neosobnih podataka na razini EU-a.

Time i dionici u turizmu pokazuju aktivnu uključenost i usklađivanje s ciljevima europske digitalne strategije i tranzicijskog puta za turizam.

Priprema europskog turističkog podatkovnog prostora

“Kodeks ponašanja je sredstvo aktivne razmjene podataka iz turizma i snažan prvi korak prema ciljevima zajedničkog europskog turističkog podatkovnog prostora koji je u pripremi. To je i pravodoban alat za odgovor na nekoliko izazova u pogledu kvalitetnog pristupa, korištenja i dijeljenja podataka te za osiguranje privatnosti i sigurnosti prilikom sortiranja i obrade podataka”, prenose iz ECTAA-e.

Naglašavaju i da istodobno taj dokument uspostavlja i jednake uvjete te i javni i privatni sektor ima jednake šanse i prilike za korištenje i razmjenu podataka u turizmu.

Među organizacijama i udruženjima iz europske turističke i industrije putovanja koje su podržale (potpisuju) Kodeks osim ECTAA-e su još i Talijanska udruga za odgovorni turizam (AITR), Međunarodni odbor festivala turističkog filma (CIFFT), Europska nautička industrija (EBI), Europska biciklistička federacija (ECF), udruga Europski povijesni termalni gradovi (EHTTA), Europska LGBTQ+ Travel Alliance (ELTA) i Europska putnička komisija (ETC), u čijem radu aktivno sudjeluje i Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Supotpisnici Kodeksa su i EU udruga “eu travel tech” (predstavlja online posrednike i distributere putovanja) kao i organizacija Europa Nostra, Europska federacija udruga turističkih vodiča (FEG), udruženje Global Business Travel (GBTA) te Europsko udruženja hotela, restorana i kafića (HOTREC), u čijem radu sudjeluje i hrvatska Udruga poslodavaca u hotelijerstvu (UPUH).

Kodeksu se pridružuju i Globalna udruga za industriju atrakcija (IAAPA), Međunarodna organizacija socijalnog turizma (ISTO), Mirabilia mreža, NECSTouR, New Deal Europe, Europska federacija ruralnog turizma ( RURALTOUR ) i Startup Tourism Association.

“Ovo nije ograničavajući popis i svaka europska organizacija aktivna u sektoru turizma može se priključiti i podržati Kodeks ponašanja”, poručuju iz ECTAA-e. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design