Eurostat: Promet u trgovini na malo u EU u studenome pao 0,1 posto

In Trgovina na malo
eurostat

Promet u trgovini na malo pao je u Europskoj uniji u studenome prošle godine za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u eurozoni za 0,4 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Pad maloprodaje uslijedio je nakon snažnog rasta u listopadu, kada je prema podacima Eurostata, promet u trgovini na malo u EU porastao za 1,3, a u eurozoni za 1,4 posto na mjesečnoj razini.

Sezonski prilagođeni podaci europskog statističkog ureda pokazuju da je u studenome na mjesečnoj razini najviše, za 1,8 posto, pala maloprodaja u Njemačkoj, a slijedile su Austrija i Portugal s padom od 1,3 posto.

S druge strane, na mjesečnoj je razini promet u trgovini na malo najviše porastao, za 6,2 posto, u Luksemburgu. Slijedila je Estonija, s rastom od 1,7 posto, dok je u Rumunjskoj, Sloveniji i Slovačkoj maloprodaja ojačala za 1,4 posto.

Rast maloprodaje na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini, pak, prema kalendarski prilagođenim podacima Eurostata, promet u trgovini na malo u EU u studenome porastao za 3,4 posto, a u eurozoni za 2,3 posto.

Pritom je u lanjskom studenom, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, najviše porastao promet u trgovini na malo u Luksemburgu, za 12,4 posto. Slijedila je Slovenija s rastom maloprodaje za 11,3 posto, dok je u Rumunjskoj zabilježen rast od 9,5 posto.

Pad maloprodaje na godišnjoj razini zabilježen je u studenome samo u Belgiji, za 0,2 posto.

U Hrvatskoj nastavljen rekordni niz rasta na godišnjoj razini

U izvješću Eurostata nema podataka za Hrvatsku, no prošloga je tjedna Državni zavod za statistiku (DZS) objavio da je, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenome u odnosu na prethodni mjesec realno pao za 1,6 posto.

Na godišnjoj je razini, pak, prema kalendarski prilagođenim podacima, promet u maloprodaji u studenome realno porastao za 2,7 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine.

To je sporiji rast nego u listopadu, kada je potrošnja porasla 5,3 posto na godišnjoj razini, što je bio njezin najveći skok od rujna 2007.

No, time je nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 27 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design