Fed povećao kamate, svjetske burze pale peti tjedan zaredom

In Financije i gospodarstvo
wall

Nakon velikih oscilacija, na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, petoga zaredom, jer se ulagači plaše da će američki Fed i ostale najveće središnje banke u svijetu morati agresivno povećati kamate kako bi suzbile inflaciju.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,25 posto, na 32.899 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 posto, na 4.123 boda, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 12.144 boda. Ti su indeksi prošloga tjedna znatno oscilirali, pa bi jedan dan snažno porasli, a već drugi oštro pali.

Tako su u srijedu cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi snažno porasle, nakon što je američka središnja banka povećala ključne kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, u skladu s očekivanjima.

No, već su u četvrtak izgubljeni svi dobici od prethodnog dana, a indeksi su pali i u petak jer ulagači nisu sigurni koliko će Fed još morati povećati kamatne stope kako bi suzbio inflaciju i koliko će to usporiti rast gospodarstva.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u srijedu da će se i na idućim sjednicama razmatrati povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova kako bi se suzbila inflacija, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, ali da se povećanje od 0,75 postotnih bodova ne razmatra.

Kazao je i da je američko gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo strožu monetarnu politiku te da očekuje ‘mekano ili mekanije’ prizemljenje gospodarstva.

I dok se u srijedu činilo da su njegove poruke pale na plodno tlo, pa su cijene dionica snažno porasle, do kraja tjedna uslijedila je oštra korekcija u kojoj su burzovni indeksi izgubili sve te dobitke, pa i više.

David Rubenstein, suosnivač Carlyle Group, kaže da su se ulagači ‘vratili u realnost’ u vezi prepreka na tržištu i u gospodarstvu, uključujući rat u Ukrajini i visoku inflaciju.

„Mi očekujemo povećanje kamata za po 0,50 postotnih bodova i na iduće dvije sjednice Feda. Smatram da zaoštravanje monetarne politike neće biti toliko da bi usporilo rast gospodarstva, no i dalje nam predstoje gospodarski izazovi u SAD-u”, kaže Rubenstein.

Ulagače, naime, zabrinjavaju monetarna politika Feda, mješoviti poslovni rezultati tehnoloških divova, rat u Ukrajini, usporavanje kineskog gospodarstva zbog novoga vala širenja koronavirusa i usporavanje rasta američkog gospodarstva, koje je u prvom tromjesečju neočekivano palo na kvartalnoj razini.

No, drugo je tromjesečje počelo solidno. U travnju je u SAD-u broja zaposlenih porastao za 428.000, nešto više nego što se očekivalo, što ukazuje na rast gospodarstva.

„Dobri pokazatelji s tržišta rada potvrđuju da je gospodarstvo na solidnim nogama. Zarade kompanija su snažne, kao i podrška zapošljavanju. Ove godine neće biti recesije. No, ulagači će cijele godine biti suočeni s nesigurnošću zbog najviše inflacije u 40 godina i agresivnog Feda”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,1 posto, na 7.387 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3 posto, na 13.674 boda, a pariški CAC 4,2 posto, na 6.258 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 0,6 posto, na 27.003 boda. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design