Federacija BiH ograničila marže u trgovinama na osnovne namirnice

In Vijesti iz svijeta
kupci-maloprodaja-shopp

Vlasti u Federaciji BiH odlučile su ograničiti visinu trgovinskih marži za životne namirnice i higijenske potrepštine kako bi pomogle građanima suočenima s visokim rastom cijena roba koje nije pratilo veliko povećanje plaća posljednjih nekoliko godina.

Na sjednici održanoj u Mostaru, Vlada Federacije BiH donijela je odluku o neposrednoj kontroli cijena propisujući utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovinama. Kako su objasnili iz Ministarstva trgovine Federacije BiH, marže se ograničavaju na brašno, kruh i sve proizvode, mlijeko, ulje, šećer, svježa jaja, svježe meso te sredstva za higijenu.

U razlozima za donošenje odluke vlada je navela kako je cilj zaštitti životni standard stanovništva, posebno u kontekstu aktualnih inflatornih utjecaja koji u kontinuitetu smanjuju kupovnu moć stanovništva.

Vlada Federacije BiH smatra da su i dalje potrebne odgovarajuće mjere neposredne kontrole cijena na osnovne životne namirnice i pojedine higijenske proizvode. Za provođenje mjera nadzora zadužene su institucije u nadležnosti Federacije BiH, županija, općina i gradova, pojasnili su u priopćenju.

Prosječna plaća u Federaciji BiH iznosi 1300 maraka (oko 650 eura) dok je potrošačka košarica za četveročlanu obitelj za prošli mjesec bila oko 1500 eura. (H)

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design