Fina: Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije lani s manjom dobiti

In Financije i gospodarstvo
fina

Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije u 2019. su povećali broj zaposlenih za gotovo šest posto u odnosu na godinu ranije, rasli su im ukupni prihodi i rashodi, a konsolidirani im je rezultat neto dobit od 875,8 milijuna kuna, što je znatno niže nego godinu ranije, pokazuju podaci Fine.

Na području Splitsko-dalmatinske županije sjedište je imalo 15.077 poduzetnika – obveznika poreza na dobit, a oni su lani zapošljavali 83.229 radnika, što je u odnosu na 2018. godinu povećanje broja zaposlenih za 4.620 ili 5,9 posto, navodi se u petak objavljenoj analizi Financijske agencije (Fina).

Lani su poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije ostvarili ukupne prihode u iznosu od 53,6 milijardi kuna, što je za 15,1 posto više u odnosu na 2018. godinu, no istodobno su im ukupni rashodi porasli za 18,4 posto, na 52,1 milijardu kuna.

Po podacima Fine, poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije lani su dobit razdoblja povećali za 11 posto, na 3,5 milijardi kuna, ali i više nego udvostručili gubitak razdoblja. Naime, gubitak razdoblja iznosio je 2,6 milijardi kuna, što je za 130,1 posto više nego u 2018. godini. Rezultat toga je i znatno manja konsolidirana neto dobit – u 2019. godini ta je dobit iznosila 875,5 milijuna kuna, dok je u 2018. godini bila nešto više od dvije milijarde kuna.

Bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu poduzetnika s područja Splitsko-dalmatinske županije u prošloj su godini porasle za 3,9 posto, na 1,4 milijarde kuna.

Poduzetnici iz te županije lani su povećali izvoz za 7,6 posto, na 7,9 milijardi kuna, dok je uvoz rastao sporije, za 5,2 posto, na 4,2 milijarde kuna. Tako su poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije lani povećali trgovinski suficit za 10,5 posto, na 3,7 milijardi kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2019. godini je iznosila 5.069 kuna, što je na godišnjoj razini porast za 6,3 posto. No, to je ujedno i za 12,8 posto manje od prosjeka na razini zaposlenih kod poduzetnika u Hrvatskoj (5.815 kuna).

Na rang listi 55 gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije, Split je prvi po broju poduzetnika, broju zaposlenih, ukupnom prihodu, dobiti razdoblja, gubitku razdoblja, dok su Kaštela prva po iskazanoj neto dobiti.

Po podacima Fine, poduzetnici sa sjedištem u Splitu, njih 7.798 s ukupno 39.497 zaposlenih, lani su ostvarili ukupne prihode od 27,2 milijarde kuna, a konsolidirani im je rezultat neto gubitak od 61,1 milijun kuna.

Po ukupnom prihodu u toj županiji slijede poduzetnici sa sjedištem u Solinu, njih 775 je lani imalo ukupne prihode od 4,2 milijarde kuna, a rezultat tih poduzetnika je konsolidirana neto dobit od 168,2 milijuna kuna.

Sjedište u Kaštelima imalo je 850 poduzetnika, koji su lani ostvarili ukupni prihod od 3,5 milijardi kuna, a predvode listu županijskih dobitnika s konsolidiranom neto dobiti od 206,3 milijuna kuna.

Po podacima Fine, listu top deset poduzetnika Splitsko-dalmatinske županije po visini ukupnog prihoda predvode dva trgovačka lanca – splitski Tommy s prihodom od 3,1 milijardu kuna te omiški Studenac s 1,7 milijardi kuna prihoda.

Na trećem mjestu po visini ukupnog prihoda u prošloj godini je Mesna industrija braća Pivac (1,4 milijarde kuna), a slijede AD Plastik (1,2 milijarde kuna) i Brodograđevna industrija Split (1,1 milijardu kuna).

Većina tih tvrtki je i na top listi onih s najvišom dobiti, a tu listu predvodi Hattrick-PSK, sa sjedištem u Dugopolju, s dobiti od 156,5 milijuna kuna. Po visini dobiti slijede Zračna luka Split (131,5 milijuna kuna) i Tommy (122,6 milijuna kuna), podaci su Fine. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design