Global Finance proglasio PBZ najboljom bankom u Hrvatskoj

In Bankarstvo
Dinko Lucić

Intesa Sanpaolo proglašena najboljom bankom u Italiji

Časopis Global Finance proglasio je Privrednu banku Zagreb d.d. (PBZ) članicu Intesa Sanpaolo Grupe najboljom bankom u Hrvatskoj (Best Bank in Croatia), a Intesa Sanpaolo proglašena je najboljom bankom u Italiji (Best Bank in Italy).

Global Finance objavio je po 28. put svoje godišnje nagrade za najbolje banke svijeta – World’s Best Banks 2021. Potpuno izvješće o nagrađenim bankama bit će objavljeno u svibanjskom tiskanom i digitalnom izdanju časopisa Global Finance i online na GFMag.com s dobitnicima odabranim u 150 zemalja i teritorija diljem Afrike, Azije-Pacifika, Kariba, Srednje Amerike, srednje i istočne Europe, Latinske Amerike, Bliskog istoka, Sjeverne Amerike i zapadne Europe.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada su one banke koje su pažljivo pratile potrebe svojih klijenta na zahtjevnim tržištima i postigle snažne rezultate istodobno polažući temelje za budući uspjeh.

Povodom proglašenja PBZ-a najboljom bankom u Hrvatskoj, Dinko Lucić, predsjednik Uprave je izjavio: „U ovim izazovnim vremenima, kada već godinu dana radimo u vrlo teškim uvjetima prouzročenih pandemijom, te još dodatno otežavajućim okolnostima zbog razornih potresa koji su pogodili našu zemlju, ova nagrada Global Financea nije samo potvrda poslovne kvalitete i izvrsnosti već nas dodatno potiče da i nadalje nastavimo s razvojem inovativnih i konkurentnih proizvoda koji će doprinijeti još višem standardu u pružanju usluga našim klijentima zbog kojih stalno nastojimo biti još bolji. Također, želio bih posebno zahvaliti svim našim zaposlenicima na zahtjevnom radu i predanosti koji su temelj ovako uspješnih rezultata“.

Odluke o odabiru donijeli su urednici časopisa Global Finance nakon konzultacija s korporativnim financijskim menadžerima, bankarima i bankarskim konzultantima te analitičarima diljem svijeta. U odabiru najboljih banaka, Global Finance uzeo je u obzir niz čimbenika, od kvantitativnih objektivnih pokazatelja do informativnih subjektivnih.

Objektivni kriteriji koji su se razmatrali uključivali su: rast aktive, profitabilnost, geografski doseg, strateške odnose, novi poslovni razvoj i inovacije proizvoda. Subjektivni su kriteriji uključivali mišljenja analitičara tržišta kapitala, analitičara kreditnog rejtinga bankovnih konzultanata i ostalih uključenih u ovu industriju. https://www.gfmag.com/

Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ)
Po rezultatima poslovanja, PBZ je kontinuirano u samom vrhu hrvatskog bankarstva, visoko je likvidna i kapitalizirana Banka te je pokazala izuzetnu otpornost uspješno odgovarajući svim izazovima kojima je domaći bankarski sustav bio izložen posljednjih godina. Pravodobno smo poduzeli sve potrebne mjere kako bismo podržali svoje klijente, zaposlenike i zajednicu te osigurali nesmetan rad i kontinuitet svih poslovnih procesa. PBZ je zadržao ulogu predvodnika u novim tehnologijama, kontinuirano razvijajući nove i inovativne proizvode i usluge za građane i poslovne subjekte te znatno sudjelujući u financiranju gospodarstva zemlje. Također, PBZ je centar izvrsnosti za mnoga područja bankarskog poslovanja u sklopu divizije međunarodnih banaka supsidijara Intesa Sanpaolo Grupe, a odnedavno je postao i regionalni bankarski hub preuzimanjem većinskog vlasništva u bankama Intesa Sanpaolo u Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Za istaknuti je da je PBZ bio i jasan pobjednik sveobuhvatne procjene pet hrvatskih banaka koju je prošle godine provela Europska središnja banka i s najvećim iznosom kapitala u nepovoljnom scenariju (CET1 od 16,4%) koji znatno prelazi regulatorne zahtjeve. Ovi uspješni rezultati potvrda su snažne financijske stabilnosti i pouzdanost PBZ-a na domaćem bankarskom tržištu.
PBZ ima proaktivnu ulogu u poticanju inicijativa i projekata društveno odgovornog poslovanja, uz stalnu predanost podršci lokalnoj zajednici. PBZ je vodeći donator u zemlji, a prednjači među bankama i u pogledu donacija zdravstvenim ustanovama u borbi protiv pandemije COVID-19, kao i sanaciji posljedica razornih potresa koji su pogodili našu zemlju. Uz navedeno, za podsjetiti je i na jedinstveni humanitarni projekt PBZ grupe “Činim dobro svaki dan”, kojim se već više od 10 godina pomaže zajednici te je do sada ukupno realizirano 55 donacija bolnicama i domovima socijalne skrbi diljem Hrvatske. www.pbz.hr

Intesa Sanpaolo
Intesa Sanpaolo vodeća je banka u Italiji i jedna od najstabilnijih i najprofitabilnijih banaka u Europi. Nudi komercijalno, korporativno investicijsko bankarstvo, upravljanje imovinom i usluge osiguranja. Grupa Intesa Sanpaolo ima oko 14,7 milijuna klijenata u Italiji kojima pruža sluge putem digitalnih i tradicionalnih kanala. Međunarodne banke supsidijari Grupe pružaju usluge za 7,1 milijun klijenata, uključujući supsidijare koji posluju u komercijalnom bankarstvu u 12 zemalja srednje i istočne Europe, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike te međunarodnu mrežu stručnjaka za podršku korporativnim klijentima u 26 zemalja. Intesa Sanpaolo smatra se jednom od najodrživijih banaka na svijetu. Za Grupu stvaranje vrijednosti znači biti pokretač rasta, u korist i društva i gospodarstva. Imajući na umu brigu o okolišu, Grupa je osnovala fond od 6 milijardi eura za kružno gospodarstvo. Intesa Sanpaolo podržava velike projekte ekonomske uključenosti i smanjenja siromaštva, uključujući fond utjecaja od 1,5 milijardi eura za kredite dostupne društvenim grupama kojima je pristup kreditima otežan. Intesa Sanpaolo ima visoku razinu sudjelovanja u kulturnim inicijativama, koje organizira Banka ili u suradnji s drugim subjektima u Italiji i šire. To uključuju stalne i privremene izložbe koje prikazuju impresivno umjetničko naslijeđe Banke u Gallerie d’Italia, muzejima Grupe koji se nalaze u Milanu, Napulju, Vicenzi i uskoro u Torinu.
https://group.intesasanpaolo.com/en/newsroom/news

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design