Zajedničkim snagama za unaprjeđenje gospodarstva Panonske regije

In Financije i gospodarstvo
Zajedničkim snagama za unaprjeđenje gospodarstva Panonske regije

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak najavila je u četvrtak izradu Plana za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske.

Na sjednici su sudjelovali župani iz osam županija Panonske regije: Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Karlovačke, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije, kao i predstavnici Svjetske banke. Cilj je poticanje novih ulaganja u privatnom sektoru, povećanje zaposlenosti te poboljšanje životnih uvjeta u ovoj hrvatskoj regiji koja čini 40 % ukupnog teritorija Hrvatske i obuhvaća gotovo trećinu ukupnog stanovništva Hrvatske. Čak četiri od deset najvećih hrvatskih gradova nalazi se upravo u Panonskoj regiji.

Cilj uspostave Koordinacijskog vijeća Panonske Hrvatske je olakšati suradnju osam županija u njihovim nastojanjima da odgovore na zajedničke potrebe ove regije. Udružujući resurse moći će kroz zajedničke aktivnosti ostvariti veće razvojne pomake. Ova cijela regija pogođena je nezaposlenošću i siromaštvom, padom stanovništva i iseljavanjem, posebno u manjim i udaljenijim mjestima.

„Panonska Hrvatska ima potencijal za jačanje regionalne konkurentnosti kroz privlačenje stranih investicija, podršku razvoju malih i srednjih poduzetnika i modernizaciju proizvodnje. Ovo nam je prilika za strukturne promjene u gospodarstvu Panonske Hrvatske i rješavanje problema strukturne nezaposlenosti. Ulaganjem u istraživanje i razvoj, zelenu i digitalnu tranziciju gospodarstva, turističku valorizaciju prirodne i kulturne baštine, razvoj pametnih vještina, može se postići gospodarski oporavak i ravnomjeran razvoj ove regije. Posebno treba istaknuti ulaganja u strateške sektore kao što su poljoprivreda, IKT sektor, prehrambeno-prerađivačka, drvno-prerađivačka, metalo-prerađivačka industrija te turizam“– izjavila je ministrica Tramišak.

Plan za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske pilot je inicijativa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, kojom se želi ojačati konkurentnost Panonske regije, kroz izradu strateškog okvira za razvoj regionalnog gospodarstva. Plan je usredotočen na pet prioritetnih industrija, uključujući: (1) poljoprivredno-prehrambenu; (2) drvno-prerađivačku, (3) informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), (4) turizam, te (5) metaloprerađivačku i strojarsku industriju. Plan bi trebao biti izrađen kroz sljedećih 6 mjeseci.

“Drago nam je što možemo podržati Ministarstvo u ovom pilot projektu s obzirom da je Plan za Panonsku Hrvatsku zamišljen kao zajednički napor na razini cijele Panonske regije. Namjera je uhvatiti se ukoštac sa specifičnim potrebama regije u cjelini, za razliku od prethodnih fragmentiranih razvojnih inicijativa na županijskoj i općinskoj razini” – izjavila je Elisabetta Capannelli, voditeljica Svjetske banke za Hrvatsku. “Razvoj Panonske regije poboljšat će kvalitetu života ljudi koji žive na ovom području” – dodala je Capannelli.

„Namjera nam je da u pripremi Plana za industrijsku tranziciju Panonske regije sudjeluju svi župani iz 8 županijskih središta te da u njegovoj izradi zajednički sudjeluju i regionalne razvojne agencije, ali i predstavnici pet prioritetnih industrija, trgovinska udruženja, civilno društvo te akademska zajednica“ – izjavio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. „Mogućnosti i izazovi svih osam županija Panonske Hrvatske su vrlo slični kao i razvojni projekti potrebni za osnaživanje gospodarstva, poljoprivrede i turizma. Koristeći dosadašnje primjere dobre prakse svakog od nas možemo kvalitetnije pripremiti projekte koji će u konačnici donijeti revitalizaciju svih gospodarskih aktivnosti zajedno s otvaranjem novih i kvalitetnih radnih mjesta“ – zaključio je Anušić.

Od 2018. godine Svjetska banka pruža tehničku pomoć Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU u provedbi četverogodišnjeg programa Rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Cilj ove suradnje je pružiti potporu u provedbi Vladinog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem usmjerenog na gospodarski oporavak i uravnotežen razvoj istočne Hrvatske. Od 2020. projekt je proširen na dodatne tri županije: Bjelovarsko-bilogorsku, Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, kako bi obuhvatio Panonsku regiju u skladu s novom teritorijalnom klasifikacijom Hrvatske na NUTS-2 regije.

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design