Gospodarski rast u 2021. definitivno veći od pet posto

In Financije i gospodarstvo
coric

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da u Vladi očekuju da će se ostvariti projekcije gospodarskog rasta većeg od pet posto u 2021. godini, a uslijed i rezultata turističke sezone u srpnju i dosadašnjem dijelu kolovoza.

“S obzirom na turističku sezonu i rezultate iz srpnja i prvog dijela kolovoza, svakako želim istaknuti da očekujemo da će 2021. godina ispuniti očekivanja Vlade po pitanju gospodarskog rasta, koji će definitivno biti veći od pet posto, a u skladu s projekcijama Ministarstva financija i Vlade”, izjavio je Ćorić novinarima nakon sjednice Vlade.

Ako se turistička sezona u sljedećim tjednima nastavi odvijati približno trenutnom tempu, Ćorić je rekao da bi se moglo dogoditi da taj rast bude i nešto veći. “Po tom pitanju ja sam apsolutno optimist”, istaknuo je.

Vlada za ovu godinu predviđa rast BDP-a od 5,2 posto, nakon lanjskog gospodarskog pada zbog koronakrize od 8 posto.

Za kontejnerski poduzetnički centar u Petrinji uplaćeno 30 milijuna kuna

Ćorić je izvijestio da je Vlada jučer na račun grada Petrinje uplatila 30 milijuna kuna za dovršetak kontejnerskog poduzetničkog centra, čija je izgradnja započela početkom godine.

“Želimo da Petrinja, gradonačelnica Komes i njezin tim što je moguće prije stvore uvjete za daljnji razvoj odnosno opstanak poduzetništva u Petrinji, to jest poduzetnika i obrtnika koji su prije katastrofalnog potresa funkcionirali u samom središtu grada”, izjavio je Ćorić, dodajući da je siguran da će u kratkom i srednjem roku taj projekt zadovoljiti minimalne potrebe za održanjem poduzetničke aktivnosti u tom gradu.

Novac za projekt iznašla su ministarstva internim preraspodjelama – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike izdvojila su po 10 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a i Ministarstvo obrane po pet milijuna kuna.

Upitan idu li covid-potpore za očuvanje radnih mjesta i dalje, Ćorić je rekao da to ovisi prije svega o epidemiološkoj situaciji koju će tada pratiti i epidemiološke mjere, a tada bi se reagiralo i s ekonomskim mjerama.

“Zadnja godina i pol pokazala je da smo u svakom trenutku, nogometnim rječnikom rečeno, bili na lopti i u konačnici asistirali našem gospodarstvu, što pokazuju rezultati u 2021. godini, ali i činjenica da smo prema podacima HZMO-a ovo ljeto dočekali s većim brojem zaposlenih nego u 2019. godini”, izjavio je Ćorić.

Novinari su se osvrnuli i na slučaj ministra financija Zdravka Marića, koji je na ljetovanju boravio na jahti svog prijatelja, upitavši Ćorića bi li i on na poziv nekog prijatelja pristao boraviti na jahti, na što je ministar odgovorio potvrdno.

No dodao je da je u suvlasništvu pasare s kabinom koja se nalazi u Pločama, pa su mu ljetovanja orijentirana u tom pravcu.

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design